Po hlavě do Latinské Ameriky. Lenka Kosmatová stopovala z Mexika do Panamy

8. květen 2022

Studium v Mexiku. Vánoce v Hondurasu. Nový rok v Nikarague… Mladá česká cestovatelka vypráví o své cestě autostopem po Střední Americe a hledání sebe sama na cestách.

„In the process of searching myself,“ stojí v záhlaví jedné ze sociálních sítí Lenky Kosmatové, která si říká také Chica Checa. Narodila se v Česku, ale doma se prý dokáže cítit kdekoli. Bakalářské studium absolvovala v Rakousku a Mexiku. Magisterský program díky projektu Erasmus Mundus ve Velké Británii, na Maltě a ve Švédsku. Chtěla by navštívit všechny země světa. Cesty jí, jak říká, pomáhají hledat sebe samotnou.

Hraniční přechod do Nikaraguy

Překračování hranic mám ráda

Těsně po návratu z Kolumbie a těsně před odletem do Lisabonu Lenka přinesla do cestovatelského magazínu Radia Wave svoje zážitky ze Střední a Jižní Ameriky. Na závěr studijního pobytu se – nikoli beze strachu, jak říká – postavila na mexickou krajnici a začala stopovat směrem přes Belize, Guatemalu, Salvador, Honduras, Nikaraguu a Kostariku do Panamy.

Každý přechod hranice byl něčím specifický, mám překračování hranic ráda, protože představují nová očekávání,“ říká. Hned první řidič na velké stopovací cestě byl mimořádně pohostinný a to jí dodalo odvahu. Lenčiným cílem byla Kolumbie, kde pokračovala se svým studiem. Vánoce strávila v Hondurasu, příchod nového roku jí v Nikarague zkomplikovala ztráta pasu.

Po hlavě do Latinské Ameriky

Autostop doplňovala Lenka spaním venku (například v drahé Kostarice), u couchsurfingových hostitelů anebo v hostelích. Určitou míru dobrodružství má ráda. S obdivem mluví i o velkých odlišnostech Panamy. „Největší nebezpečí Kolumbie je, že ji nebudete chtít opustit,“ říká například o zemi, jejíž pověst je pošramocená a kam se před nedávnem vrátila, protože se do ní zamilovala.

Z cest Lenky Kosmatové

Poslechněte si kompletní záznam cestovatelského magazínu Casablanca tady na webu Radia Wave nebo v jakékoli podcastové aplikaci. Novinky z pořadu můžete sledovat i na Facebooku.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka