Slow travel po mexicku? Oaxaca a kouzlo barev Mexika podle Evy Kubátové

10. říjen 2021

Proč česko-mexická rodina vezla z Česka na americký kontinent 109 čokolád a Pražské Jezulátko k tomu? Autorka Mexikopedie vypráví o svých zážitcích z Mexika.

„Sáhnout si na Mexiko fyzicky a ochutnávat ho je strašně důležitá věc. Je to rozhodně lepší než jen se dívat,“ říká Eva Kubátová, když vypráví o kávě, čokoládě, tacos i řemeslných výrobcích, například textilních.

V Mexiku žije už skoro dekádu a doporučuje k zemi přistupovat s maximální otevřeností a respektem. Zná tamější rizika, ale Mexiko miluje a energicky o něm vypráví.

Očista vajíčkem

Eva Kubátová vypráví také o cestování s malým dítětem. „Pro Mexičany je standardní, že berou děti všude s sebou, do práce i kamkoliv jinam,“ tvrdí.

Čtěte také

Když už je ale na vás například moc lidí a jste jimi „přesyceni“, potřebujete prý „očistu vajíčkem“. Jak ta probíhá, popisuje Eva Kubátová v cestovatelské a outdoorové Casablance.

Mezi Matlatzinky, motýly a sopky

Doporučuje také horský kraj San Francisco Oxtotilpan, kde žijí indiáni Matlatzinkové a kde přezimují miliony motýlů monarchů stěhovavých. Rozumí ale i specializovaným mexickým cestovatelům – surfařům, gurmánům nebo milovníkům sopek. Všichni si v Mexiku přijdou na své.

Eva Kubátová vypráví o Mexiku ráda. Podívejte se na její Mexikopedii a poslechněte si kompletní záznam cestovatelského a outdoorového magazínu Casablanca!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka