Pocit, že někomu zachráníte život, je nepopsatelný. Dokážete to i vy

20. květen 2023

„Mám tady pána, je v bezvědomí, nedýchá…,“ oznamuji záchranné službě po telefonu, říká autorka dokumentu Zachraň život Lenka Nechvátalová. Naštěstí ale jen jako. Přihlásila se totiž do týdenního kurzu první pomoci na Vysočině a sehrává simulovanou událost. Setkává se s maskovanou krví a zažívá stres. Učí se zachovat klidnou hlavu, aby jednou, až to bude naostro, dokázala smysluplně jednat.

„Děláme kurzy prostřednictvím zážitku. Osvědčuje se nám to. V momentě, kdy děláte něco rukama, tak si to mnohem lépe zapamatujete,“ vysvětluje princip kurzu záchranářka a instruktorka organizace ZDrSEM Dita Voltr Podhadská.

Na horské základně je v kurzu dvacet lidí. Pět a půl dne se nacvičuje, jak pomoci při autonehodě, infarktu, mrtvici, trénuje se Heimlichův manévr, kdyby se někdo v okolí dusil. Ošetřují se popáleniny i krvácivá zranění.

„Rozhodně, ze začátku očekáváme u účastníků nejistotu, co dělat jako první a na co se vykašlat. Časem si člověk zarámuje univerzální postup, který je schopný aplikovat pod tlakem a ve stresu, který opakovaně vyvoláváme a který postupně v simulacích graduje,“ uvádí k počátečním rozpakům všech, kdo se na kurz z řad laiků přihlásili, Jakub Staněk, vodácký instruktor a záchranář.

První pomoc, co se vyplatí umět. Co nedělat, když se dostanete k nehodě? Jak pomoci člověku, když masivně krvácí? A za jak dlouho bez pomoci zemře? Poslechněte si celý dokument o tom, že i vy dokážete zachránit život.

Lenka Nechvátalová

O autorce

Lenka Nechvátalová pracovala v zahraničním zpravodajství České televize a od moderování pořadu Horizont ČT24 přešla k zaoceánské zkušenosti v australském národním rozhlase SBS, kde se podílela na běhu českého vysílání pro krajany. V současné době se věnuje audio tvorbě pro Český rozhlas a natáčení dokumentů, mezi které patří například Včelař o změně klimatu pozorované skrze život včel nebo Poezie horolezení z dobrodružného a poetického světa hor a skal.

Název dokumentu: Zachraň život
Autorka: Lenka Nechvátalová
Dramaturgie: Jaroslav Kratochvíl, Terezie Jirásková
Zvuk: Ondřej Novák
autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.