„Teď to bude jako deset drinků najednou.“ Příběh mladého anesteziologa, který se snaží nevyhořet

25. listopad 2023

Až 50 procent lékařů čelí syndromu vyhoření. Mladého anesteziologa Vojtěcha Šimečka ale dobrá nálada zatím neopouští, ani při uspávání pacientů na operačním sále. Jak to dělá a jak se dá skloubit náročná profese s péčí o rodinu a koníčky? Poslechněte si dokument Jindřicha Andrše, který se natáčel během operací i u Vojtěcha doma.

Vojtěch Šimeček

„Máte ráda nějaký drinky? Gin s tonicem? Tak to je klasika. Teď to bude jako byste si jich dala deset najednou.“ Říká s úsměvem kardio-anesteziolog Vojtěch Šimeček pacientce na operačním sále a za chvíli jí uvede do narkózy. Vojtěch si s pacienty na sále povídá i o snech, snaží se je tak uklidnit a zbavit strachu z výkonu. Jak ale náročné situace prožívá on sám? Co všechno, kromě úsilí udržet pacienta naživu, je vlastně úkolem anesteziologa? Jak moc je Vojtěch nervózní, když jde o život?

Vojtěch Šimeček během operace

Lékařská péče je poskytována 24 hodin, 7 dní v týdnu. Kvůli současnému nastavení systému, musí nemocniční lékaři v práci trávit výrazně víc času, než je u většinové populace běžné. Proti legalizaci dalšího navýšení přesčasů se 6000 lékařů zúčastnilo protestu vypovězením prosincových přesčasových služeb, což poukázalo na přetížení současného systému. Jak současná napjatá situace zasahuje do života Vojtěcha a jeho rodiny?

Proč Vojtěcha přitahují situace, ve kterých je ohrožen lidský život? Jak se dá náročná profese anesteziologa skloubit s hraním v kapele a rodinným životem? A připojil se Vojtěch k protestu lékařů? Poslechněte si rozhlasový dokument „Nevyhořet!“.

Název dokumentu: Nevyhořet!
 
Připravil: Jindřich Andrš
Dramaturgie: Jaroslav Kratochvíl a Terezie Jirásková
Zvuk: Ladislav Reich

 

autor: Jindřich Andrš
Spustit audio