Sehnat dárek pro psa není problém, pro blízké ano. Proč si dáváme dárky?

24. prosinec 2023

Do Vánoc zbývá měsíc – několik dní. Máma se mě ptá, jestli už mám dárek pro tátu, táta, jestli mám dárek pro mámu a brácha, jestli mám dárek pro oba. Nemám ani dárek, ani představu o něm. Moje žena Květa je na tom stejně. Jediný, kdo už má svůj dárek jistý, je náš pes. Proč je pro nás tak důležité a občas tak složité dávat druhým dárky? Na to hledáme odpověď s fundraiserkou neziskové organizace, antropoložkou zkoumající rituály darování a evangelickým knězem.

Několik kamarádů se sejde v pražském bytě oslavit narozeniny jednoho psa. Zatímco sehnat něco zajímavého pro zvíře nebyl pro nikoho problém, s nákupem vánočních dárků pro své blízké si mnozí nevědí rady. Vzdávat dávání dárků bychom ale neměli, myslí si evangelický kněz Matěj. „Když daruji ze svého, je to zkušenost, která mě může proměňovat.“

Proč si dáváme dárky?

Dary však také potvrzují náš sociální status. „Kolikrát jste přispěli na dárek pro kamaráda jen proto, že přispěli ostatní? Ta škála důvodů pro darování, je naprosto rozmanitá. Ať už, že nechci dávat daně státu, protože si myslím, že s nimi nenaloží efektivně, nebo třeba proto, že mám dneska špatný den, tak alespoň někomu udělám radost“ říká fundraiserka Alena.

„Darování je něco, bez čeho by společnost nemohla fungovat, akorát se na to nesmíme dívat tak, že darování je to, když dostanu zabalený dárek k narozeninám,“ vysvětluje antropoložka Bára.

Skrze dary vyjadřujeme vztahy, emoce i náš sociální status. Poslechněte si dokument o tom, co všechno se za zdánlivě jednoduchým aktem darování skrývá.

Název dokumentu: Dárky budou!
Připravili: Zdeněk Chaloupka, Květa Chaloupková
Dramaturgie: Terezie Jirásková, Jaroslav Kratochvíl
autoři: Zdeněk Chaloupka , Květa Chaloupková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.