Podpořil, nebo nepodpořil? Co řekl papež František o registrovaném partnerství

8. listopad 2020

Nedávno se po celém světě v hlavních zprávách objevila informace, že papež František podpořil registrovaná partnerství neheterosexuálních párů. V přístupu římskokatolické církve k LGBTQ lidem by to mohlo znamenat přelom. Následovalo ale brzy podezření, že je všechno trochu jinak. 

Dokumentarista Jevgenij Afinějevskij, v jehož filmu Francesco se papežův přelomový výrok objevil, byl obviněn z manipulace: účelově prý poslepoval dohromady několik papežových výroků, aby z nich vyplynulo něco jiného. Kardinál Duka se pak například vyjádřil v tom smyslu, že cílem snímku je dezinformovat katolickou veřejnost.

Poodhalit pozadí celé věci včetně toho, proč je kolem jednoho výroku tolik nejasností, jsme se pokusili s redaktorem magazínu Christnet Vítem Luštincem. Ten říká, že papež František jednoznačně podpořil právní ochranu neheterosexuálních párů – jistě by ale nepodpořil manželství pro neheterosexuální páry nebo adopce dětí. Nejedná se o podnět ke změně učení římskokatolické církve, ale o názor na věci státu.

Co se týče nařčení Afinějevského z manipulace, Luštinec připomíná, že film Francesco oficiálně autorizoval vatikánský Úřad pro komunikaci a Afinějevskij za něj dostal ve Vatikánských zahradách za přítomnosti členů Úřadu cenu Kinéo.

Čtěte také

Ani oficiální nóta, kterou Vatikán k celé věci vydal, nepopírá, že se papež František pro právní ochranu neheterosexuálních párů skutečně vyslovil – zdůrazňuje ale, že výroky byly ve filmu vytrženy z kontextu, a jak ostatně říká i Vít Luštinec, nejde o změnu učení církve. S Vítem Luštincem nicméně nesouhlasí česká redakce Radia Vaticana, konkrétně redaktorka Johana Bronková. Ta kromě toho, že byly papežovy výroky vytrženy z kontextu, upozorňuje, že pojem „convivencia civil“, který papež ve španělštině použil, se jako označení registrovaného partnerství v Latinské Americe vůbec nepoužívá. Podle Luštince jde ale o slovíčkaření.

Zajímá vás, co tedy papež skutečně řekl? Co si o tom myslet? A co z toho plyne? Poslechněte si celý pořad!

autoři: Jan Škrob , Petr Wagner , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.