Pokazí se všechno, co může. Cestovatelské fuckupy a cizí neštěstí s dobrým koncem

20. červenec 2023

Okradení, léčka na mezinárodním letišti, přeceněné síly při brodu divoké řeky, náhlé stmívání v horách nebo sebezapálení při vaření. Hosté letní Vlny vyprávějí svoje příhody nejrůznějších fuckupů na cestách. Existuje 5 základních typů cestovatelských potíží, na které si musíte dát pozor.

Od začátečnických historek až po zákeřné krádeže a nejhorší zážitky života a příhody, které vážně můžou otřást důvěrou v lidi nebo ve vlastní schopnosti. Vybíráme prekérní cestovatelské historky s dobrým koncem.

Zdravotní problémy a úrazy. Podvody, přepadení a scamy, většinou s cílem obrat turisty o peníze. Podcenění přírodních živlů vedoucí k ohrožení. Jaké další typy problémů vás můžou potkat v průběhu letních cest, ať už povedou kamkoli? Podcast Radia Wave Vlna přichází s náčrtem typologie 5+1 druhů fuckupů.

Čtěte také

Pozor na oheň, na boty i na armádu!

O svoje příběhy se podělili hosté i redaktoři Radia Wave. Průvodkyně a cestovatelka Helena Křenková sháněla náhradní boty uprostřed odlehlého národního parku ve Švédsku, kde se jiné rozpadly. Milovnice dálkových tras a ultralighterka Viktorka Rys se při kempování ve Španělsku omylem zapálila a taky dobrovolně i nedobrovolně komunikovala s arménskou armádou během své cesty po kavkazském regionu, kde zrovna vypukl konflikt mezi Arménií a Ázerbajdžánem.

Báru Müllerovou se podvodníci pokusili vtáhnout do léčky přímo na mezinárodním letišti. Kolega z Radia Wave Ondřej Šebestík nebyl dostatečně připravený na dobrodružství v černohorských horách. A Kateřinu Turbakovou zaskočila severská příroda a málem ji to stálo život v ledové řece, kterou se pokusila přebrodit. Viktorku Rys i Kateřinu Turbakovou můžou posluchači znát z cestovatelského magazínu Radia Wave Casablanca.

Poučte se z cizího neštěstí! Nebo se jím aspoň pobavte... Vlna přináší špatné příběhy s dobrým koncem. A šťastnou cestu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.