Posed z pěchotní střelnice i toitoiky. Jan Holkup fotí a mapuje atypicky krásné myslivecké pozorovatelny

18. březen 2020

Jan Holkup je lovcem posedů. Architektonicky i vizuálně výjimečné a unikátní myslivecké pozorovatelny systematicky mapuje svým fotoaparátem a nadšené ohlasy na svém Instagramu sbírá například z Brazílie. Přestože originální posedy fotografuje už přes deset let, myslivce na nich prý zatím nikdy přímo nepotkal: „Setkávám se s nimi, jen když mi sami chtějí nějaký zajímavý posed ukázat,“ říká a dodává, že jednou bude z fotografií posedů i kniha, ale pár let to ještě potrvá.

Jeho posedová vášeň prý začala nenápadně. „Byli jsme s partnerkou jedno předjaří na čundru a potkali jsme takový posed na skále, který se zjevil jako duch. Zaujal mě, tak jsem si ho vyfotil, aniž bych tušil, do jaké vášně se to celé změní a vyvine,“ vzpomíná. To bylo před jedenácti lety. Teď už má sbírku fotografií posedů čítající desítky originálních staveb a tipy na nové dostává prakticky každý týden i od samotných myslivců.

Sbírka atypicky krásných posedů fotografa Jana Holkupa

„Mám vytvořenou mapu na platformě mapotic, do které si ukládám přesné souřadnice s tipy na zajímavé posedy nejen u nás, ale i na Slovensku nebo třeba v Rakousku.“ K některým mysliveckým pozorovatelnám se Jan Holkup vrací opakovaně, když má cestu kolem a napadne ho, že by ten konkrétní posed šel vyfotografovat lépe. Těch zajímavých je ale podle něj tolik, že vracet ke všem se nedá. Do budoucna plánuje své fotografie zvěčnit v souborné knize, zatím to prý ale na pořadu dne není. „V nejbližších třech letech kniha určitě nebude, chci ji dát dohromady, až budu mít pocit, že jsem to hlavní už vyfotil.“

Kdo a proč se Janu Holkupovi na jeho „posedový“ Instagram ozval až z daleké Brazílie? A jak se na něj dívají lidé, když se jich s obrázkem posedu v ruce ptá, jestli nevědí, kde přesně ho hledat? Poslechněte si celý rozhovor o atypicky krásných posedech v naší krajině!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.