Pouštějte svým kytkám Morta Garsona a metal. A nepodceňujte přesazování

10. červenec 2019

Jak se vyrovnat s deskou, která není určena lidem, ale pokojovým rostlinám? V Komplexu jsme to vyřešili žánrovým crossoverem. K debatám o znovuvydané syntezátorové nahrávce Morta Garsona jsme si přizvali Zuzanu a Anetu z Pokojovek, které nám prozradily, jak často přesazovat, čím hnojit a jestli hudba opravdu může pomáhat rostlinám růst. Katovna versus Receptář? Přijímáme.

„Méně je více,“ říká Aneta z Pokojovek. „To je takové obvyklé pravidlo na všechno. Nemá se to přehánět se zaléváním, nemá se ani moc hnojit. Když si nejste jistí, radši méně než více.“ Aneta společně se Zuzanou z rostlinné poradny a obchodu Pokojovky sice v Komplexu mluvily o pěstování pokojových rostlin, tohle pravidlo se ale dá aplikovat i na hudbu. Legendární deska Plantasia, kterou americký skladatel a syntezátorový pionýr Mort Garson původně vydal v 70. letech, je toho ostatně nejlepším důkazem. Minimalistické synťákové melodie, momentálně vycházející v reedici prostřednictvím labelu Sacred Bones, jsou jednoduché, úsporné a přesto přitažlivé. Návykové. Tahle hudba původně vznikla pro rostliny. Opravdu jim může prospívat?

„Vědecky prokázáno to není,“ říká Aneta. „My samy rostlinám hudbu nepouštíme, ale možná je teď ten správný čas začít. Podle jedné ze studií je ověřeno, že rostliny mají rády klasickou hudbu, hlavně Mozarta.“ Zuzana Anetu doplňuje. „Je to něco jako ten známý test s rýží, který si můžete pustit na YouTube. Máte dvě misky rýže, jedné z nich říkáte, že ji milujete, druhé, že ji nenávidíte, a po dvou týdnech je každá miska rýže úplně jiná.“ Kromě hovorů o duších rostlin a jejich emocích jsme se ale dostali i k praktičtějším tématům: které rostliny se nesmí rosit, jak správně přesazovat, proč šetřit s hnojivem. A k tomu odpovídající hudba. Zelená diktatura metalových Botanist, oskerušová deska českého producenta Eva01 nebo producent s jasnou přezdívkou Music For Your Plants.

Proč je rýmovník na rostlinné scéně vysmívaná rostlina, jak souvisí black metal s komunitními zahrádkami a proč je dobré na své pokojovky mluvit? Pusťte si speciální Komplex infikovaný Receptářem.

Playlist:

Mort Garson – Plantasia (Sacred Bones, 2019)                                                               Mort Garson – You Don´t Have To Walk A Begonia (Sacred Bones, 2019)
Botanist – Pelargonium Triste (Favonian, 2015)
Boards Of Canada – Dandelion (Warp Records, 2002)
Eva01 – Chitin (Bio Future Laboratory, 2019)
Wolves In The Throne Room – Bridge Of Leaves (Artemisia Records, 2014)
Mort Garson – Music To Soothe The Savage Snake Plant (Sacred Bones, 2019)
Music For Your Plants – First Contact (Zoology Records, 2013) 

autoři: Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.