Pozemšťané jako kosmičtí burani. Komiksová space opera Orbital míchá akci se společenským komentářem

7. listopad 2018

Transfuzi francouzsko-belgické Modré Crwe nabízí komiksové nakladatelství Crew svým čtenářům už několik let. V jejich edici Modrá Crew minulý měsíc začala vycházet space opera Orbital, která připomíná Valeriana a město tisíce planet, ale zároveň má podprahově co říct k problémům současného světa.

Lidstvo je po sérii vyjednávání konečně přijato do intergalaktického společenství, do nějž spadá řada inteligentních mimozemských ras. Izolacionistické skupiny ale vstup sabotují teroristickými útoky. Pozemšťané si tak rychle mezi svými novými spojenci získají pověst brutálních primitivů, kteří si členství v meziplanetární unii vlastně ani moc nezaslouží. Hlavním hrdinou seriálu je Caleb, první člověk, kterému se podařilo získat funkci vesmírného diplomata – osoby, jež ve službách společenství řeší problémy mezi jednotlivými civilizacemi. Jeho parťák Mezoke patří k mimozemské rase a ke Calebovi se chová hodně odměřeně. Caleb dokonce ani netuší, jakého je Mezoke pohlaví.

Space opera Orbital

Komiksová série scenáristy Sylvaina Runberga a kreslíře Serge Pellého bývá přirovnávána ke slavné sérii Valérian a Laureline, podle níž Luc Besson natočil film Valerian a město tisíce planet. Obě série jsou space opery, které se odehrávají v multikulturních meziplanetárních komunitách. Na rozdíl od klasiky ze šedesátých let je ale Orbital mnohem temnější a bližší současnosti. Objevují se v něm témata jako rasová nesnášenlivost nebo terorismus. Celé lidstvo se ocitá v pozici země třetího světa, která musí bojovat o uznání jiných kultur, které ji považují za podřadnou a primitivní.

Zároveň to ale není žádná pronikavá analýza současné společenské situace. V jádru jde o dobrodružné vyprávění plné akce a kosmické exotiky. K tomu skvěle přispívá zejména Pellého kresba. Za leccos vděčí Valérianovi, ale zároveň je detailnější a barevně více propracovaná. Pellému se daří působivě propojovat dynamickou akci a cit pro detail, jaký v komiksech vídáme většinou jen na obálkách. I proto Orbital rozhodně patří k francouzským komiksům s modrou krví.

Více o komiksech s modrou crwí, meziplanetárních buranech a francouzské space opeře si poslechněte v novém díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.