Pravda není tam, kde je náš osobní názor, tvrdí autor románu Letnice Hlaučo

28. srpen 2024

Do Litu přišel autor velmi chváleného debutu Letnice Miroslav Hlaučo. Román se vrací na začátek dvacátého století do malého města, kde se dějí zázraky.

„I literatura je zázrak. Pomáhá léčit, pomáhá lidem být lepšími, klidnějšími a zamýšlet se i nad sebou. To považuji za druh terapie,“ říká v nové epizodě spisovatel Miroslav Hlaučo.

V románu se Odysseus Pastýř vrací do města Svatý Jiří, kde je běžné chodit po vodě nebo mluvit se sochami. Obyvatele města ale začne připravovat na příchod nové, moderní doby, kde už zázraky příliš nemají své místo.

„Ať se kolem vás děje cokoliv, ať jsou kolem vás jakékoliv nové vymoženosti, tak to nejdůležitější stejně máte v sobě. Stejně vám zázraky, které si děláte sami, nikdo nevezme,“ dodává autor Letnic.

Hlaučo v Litu otevírá i téma současného dění na Slovensku. Podle něj jsou změny ve vedení kulturních institucí i politické výroky varovné. A i v Česku bychom je měli sledovat s obavou. Občas podle něj nedokážeme odlišit fakta od názorů. „Pravda není tam, kde je náš osobní názor,“ dodává spisovatel.

Musejí se zázraky tajit, aby zůstaly zázračné? Jsme podobně jako před sto lety znovu na nějakém zlomu dějin? A není Hlaučovo rodné Slovensko poslední měsíce už dávno za tou hranou? Poslouchejte nový Lit v přehrávači nad článkem a sledujte Lit na Instagramu!

autor: eso
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.