Pražané v pondělí holdují kokainu a kláštěr zachránil pejska. To jsou nej zprávy minulého týdne

4. srpen 2023

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejlahodnější brambůrky ze zpravodajského sáčku. Jako obvykle se Mikrovlnky zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanu jako milovnici katolické církve zaujala zpráva o tom, že klášter v Bolívii zachránil toulavého psa. Mniši ho nechali pokřtít a říkají mu bratr Knírač. „Je to Boží stvoření,“ řekl o novém členovi kláštera jeden z mnichů. „Jeho život spočívá v hraní a běhání. Tady ho všichni bratři mají velmi rádi.“

Zuzanu zase povzbudila informace, že díky revolučnímu výzkumu by zanedlouho mohlo být běžné, že lidem s poškozeným chrupem naroste i „třetí sada“ zubů. Tým japonských vědců totiž pracuje na léku, který by měl napomáhat k jejich obnově. Sloužit by měl hlavně pacientům, kteří mají vrozené poškození chrupu.

Nesměla chybět nějaká ta krimizpráva: analýza odpadních vod ukázala drogové návyky Pražanů. Kokain si dají do nosu rádi v pondělí, marihuanu v neděli.

Během minulého roku zkoumali vědci vzorky odpadních vod v Praze a dalších městech a podařilo se jim zmapovat užívání drog během jednotlivých dnů v týdnu. Zatímco kokain je nejoblíbenější v pondělí, marihuanu nejčastěji užívají v neděli a extáze je nejpopulárnější ve středu. Ostrava je číslem jedna na celoevropském žebříčku užívání pervitinu.

Je mezi Pražany pod vlivem zakázaných látek, třetím chrupem a mnišským pejskem nějaká tajnosnubná souvislost? Vůbec ne, míní Mikrovlnky. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.