Přehled soutěží podzimu 2013, Daria Makeeva

13. červenec 2013

Česká republika má tři podzimní Fashion Weeky a každý z nich má vlastní soutěž pro návrhářské talenty. Všechny tři události tvrdí, že chtějí nacházet a podporovat nová designérská jména na vysoké úrovni. Každá z nich přitom vybírá jiná jména a přináší jiné možnosti. Proto přinášíme jejich přehled s informacemi přímo od organizátorů.

V rozhovoru s Dariou Makeevou také představujeme jednu z úspěšných soutěžních kolekcí Nostalgia Now, se kterou designérka končí magisterské studium na UMPRUM.

Historickými oděvy ruských rolníků a suburbánním prostředím současných měst se inspirovala Daria Makeeva pro kolekci Nostalgia Now. Daria pochází z malého industriálního města u Azovského moře a jako teenager se do Česka přistěhovala s rodiči. S kolekcí a propracovaným portfoliem Nostalgia Now aktuálně ukončila magisterské studium v Ateliéru designu oděvu a obuvi na UMPRUM. Dostala se s ní do finále Designblok Fashion Talent Cards 2013, které jí přinese přehlídku a výstavu na podzimním Designbloku. V rozhovoru se dozvíte víc o kolekci a dalších plánech návrhářky, které držíme palce k možné budoucí spolupráci s respektovaným ruským designérem a umělcem Goshou Rubchinskiym.

Návrhářské soutěže podzimní sezóny 2013
O finalistech Start Up na Prague Fashion Weekend, Talent Cards na Designbloku i Black Card na Dreft Fashion Weeku pro rok 2013 už je rozhodnuto. Jména vybraných návrhářů jsou zveřejněná na webech událostí, o některých z nich se v této souvislosti začíná mluvit v médiích. Jací designéři mají kde šanci, kdo a co rozhoduje o úspěchu a co účast a případná výhra v jednotlivých soutěžích návrhářům konkrétně přináší? Máme pro vás stručný a doufáme, že i přehledný souhrn.

Prague Fashion Week 2013 (Dreft) (09/09 – 15/09)
Black Card: Lukáš Macháček
Porota: Lucie Janotová (Harper´s Bazaar), Danica Kovářová (Dolce Vita), Františka Čížková (Blesk), Cindy Kerberová (Ona iDnes)
Co designér získá: Přehlídku na aktuálním a příštím eventu, průměrné foto/video z přehlídky, finanční odměnu 60 000 Kč, publicitu v bulváru a módních magazínech.
Pro koho má smysl: Pro návrháře, který nemá ambice prorazit na západ od ČR, cílí na české celebrity a jejich fanoušky, případně východní Evropu.
Jaká práce má šanci: Kolekce by měla být konzervativně líbivá, slušivá a sexy a respektovat lokální zpoždění přílivu trendů minimálně o jednu sezónu.

02928513.jpeg

Prague Fashion Weekend 2013 (Mercedes Benz) (18/09 – 22/09)
Start Up (soutěžní kolekce mají dané téma, letos to je „Bod zrodu“), Oděv: Kristýna Javůrková, Adam Kost, Hana Prchalová, Antonín Šimon, Mário Habovský, Alice Bánóová, Libor Komosný, Monika Nováková & Zuzana Beránková, Pavel Berky, Jana Mikešová, Daniela Pešková, Klára Válková, Martkéta Martišková. Módní doplněk: Markéta Šohajová, Maria Nina Václavková & Eliška Knotková.
Vítězové budou vybráni a vyhlášeni na finálovém večeru 22/09 v rámci Prague Fashion Weekend, účast v širším výběru zdarma, účast ve finále na PFW stojí 5 000 korun.

Porota: Andrea Běhounková (ELLE), Liběna Rochová (UMPRUM), Marcel Holubec (slovenský návrhář), Marika Majorová (tonbogirl.blogspot.cz) Diana Kleinert (Slovak Fashion Council), Helena Jarošová (estetička, Univerzita Karlova), Oldřiška Křížová (organizátor PFW, SFS a dalších fashion událostí), ve finále pak zástupce Mercedes Benz a čestný předseda poroty, Jimmy Choo.

02928512.jpeg

Co designér získá: Přehlídku na aktuálním a příštím eventu, kvalitní foto/video z přehlídky, finanční odměnu: vítěz kategorie oděv 100 000 Kč, vítěz kategorie doplněk 50 000 Kč, publicitu v módních magazínech, účast na Central European Fashion Days v Budapešti a případně i účast na berlínském, malajském, případně londýnském Fashion Weeku od Mercedes Benz (pokud zaujme pořadatele těchto akcí, výběr je na nich a není z jejich strany povinný).

Pro koho má smysl: Pro návrháře, který má ambice prorazit nejen u nás, ale i v zahraničí, na západ od ČR, případně v Asii. Chce profi přehlídku v prostorném fashion stanu s dobrým světlem a zvukem. Stojí o kvalitní foto/video dokumentaci a účast na prestižní události s mezinárodními kontakty. Chce, aby jeho práci viděli zástupci zahraničních Fashion Weeků.

Jaká práce má šanci: Kolekce by měla být ideová a přinášet nové a originální formy, ale zároveň musí jít o nositelný a plně funkční oděv. Má respektovat zadané téma soutěže, letos to byl „Bod zrodu“. Nemusí být konzervativně líbivá/sexy. Může reflektovat nadcházející módní trendy, ideální je sezónní předstih běžný na světových Fashion Weecích.

Designblok 2013 (07/10 – 13/10)
Designblok Fashion Talent Cards: Daria Makeeva, Kateřina Plamitzerová a Lukáš Spilka + ELLE Talent Card: Petra Pluháčková a Marie Petráková
Porota: Liběna Rochová (UMPRUM), Andrea Běhounková (ELLE), Daniela Peštová (modelka), Saša Jány (fotograf) a Jana Zielinski (organizátorka Designblok a Czech Grand Design).

02928511.png

Co designér získá: Výstavu v Openstudiu Designbloku v Kafkově domě u Staroměstského náměstí + přehlídku v rámci zahájení Designblok Premier Fashion Week 09/10 v kostele svatého Šimona a Judy. Kvalitní fota z přehlídky a výstavy. Žádnou finanční odměnu. Publicitu v módních a designových magazínech i bulváru. Pozornost organizátorů nejprestižnějších českých designérských cen Czech Grand Design.

Pro koho má smysl: Pro návrháře, který má ambice být respektovaným jménem v Česku a rád by našel v e-mailu nominaci na Czech Grand Design. Chce přehlídku v kostele s pompézní atmosférou, dobrým světlem a zvukem. Sama událost mu do zahraničí nejspíš nepomůže, ale výstupy z ní by mohly, když je správně použije.

Jaká práce má šanci: Konceptuální minimal, inspirace folklorem a zvířátková/rostlinná/minerální romantika (nejčastěji z Ateliéru designu oděvu a obuvi UMPRUM, který vede Liběna Rochová). Kolekce nemusí být konzervativně líbivá a sexy, spíš naopak, šanci mají i výtvarnější a méně nositelné oděvy/objekty, s přesahy do produktového designu. Na sezónní předstih a trendy myslet nemusíte, hledá se geniální freak mimo časoprostor, který je sám udává.

V rozhovoru, který natočila s Janou Zielinsky Ema Janáčková, se dozvíte také o nové soutěži Diploma’s Selection, která by měla být otevřená českým i zahraničním diplomkám. V selekci jsou ale prý jen zahraniční diplomky, protože české závěrečné práce se už představí v rámci přehlídek jednotlivých ateliérů a některé na Designblok Fashion Talent Cards. Zahraniční studenty prý Designblok kontaktoval přes ambasády, ale jak kontaktoval UMPRUM, jejíž diplomanti se údajně přihlásili, není známo. Žádný z diplomantů ani studentů, kterým jsme se kvůli ověření informace dovolali, o soutěži neměl tušení. Stejně tak o ní nevěděl kontakt UMPRUM pro média. Spíše než soutěž pro všechny diplomanty se tedy zřejmě jedná o snahu přivést do Prahy zahraniční studenty.

Odkazy:
http://www.fashionweekprague.cz/en/
http://mbpfw2013.starscom.cz/
http://www.designblok.cz/

Playlist:
Slava – Girl Like Me (Mexican Summer)
Sssion – My Love Grows In The Dark – Nightfeelings Remix (Dovecote)
When Saints Go Machine feat. Killer Mike – Love and Respect, Teengirl Fantasy Remix (EMI)
Labyrinth Ear – Humble Bones (uns)
Telepathe – Destroyer (Federal Prism)
Pictureplane – Real Is A Feeling, Grimes Remix (Lovepump United)
Advance Base – What A Friend We Have In Jesus (Tomlab)
Die! Die! Die! – Maybe – Definitely (Smalltown america records)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.