Přes čáru: Fair trade vs. direct trade? Raději oba vedle sebe
S pěstováním kávy souvisí řada témat, která lze promýšlet z různých stran. Jistě je to kvalita jak kávových třešní, tak zelených zrn, dále udržitelnost pěstování kávových keříků, spravedlivá mzda a podmínky práce pro pěstitele i výnosy pro distributory. V magazínu Přes čáru hosté Jan Škeřík z Degustační kavárny s pražírnou Double B a družstevnice Fair & Bio Pražírny Markéta Vinkelhoferová porovnávají dva přístupy k nákupu kávových zrn.
Od 60. let se prosazuje fair trade, v posledním desetiletí sílí direct trade. Zjednodušeně se dá říci, že fair trade je hlavně o etice a direct trade zase zdůrazňuje kvalitu. Oba přístupy také zkracují dodavatelské řetězce, takže koncoví spotřebitelé v ideálním případě vědí, co kupují za kávu a kdo ji pro ně vypěstoval.
Každý systém má své limity
Fair trade by měl zajistit spravedlivější podmínky pro zemědělce. Existuje řada fairtradových certifikací, Markéta Vinkelhoferová doporučuje zavedené od společností Fairtrade International. „Certifikuje se produkt, a to od pěstitelského družstva, přes vývozce či dovozce až např. po naši pražírnu,“ vysvětluje Markéta a dodává, že certifikaci kontroluje také nezávislý auditor.
V roce 2014 publikovali výzkumníci z University of London studii, která ukázala, že chudí producenti fair trade kávy z Etiopie a Ugandy byli ještě hůře placení, než kdyby neměli (poměrně nákladnou) certifikaci. Podle Markéty Vinkelhoferové má každý systém své limity, jde ale ověřit, jaké panují v pěstitelských družstvech podmínky. „Dovážíme kávu z Konga, kterou pěstují farmářky – vdovy, a jde skutečně o vynikající kávu. Ženy dostávají spravedlivou mzdu a navíc také tzv. sociální prémii, o jejímž využití samy rozhodují podle potřeb své komunity.“
![Markéta Vinkelhoferová a Jan Škeřík | foto: Barbora Linková 03721821.jpeg](https://vltava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles//public/images/03721821.jpeg?itok=_5Q9NsPI)
Nový fenomén jménem direct trade
Pražírny v systému direct trade kupují kávová zrna přímo od farmářů. „Alespoň v našem případě to tak je,“ říká Jan Škeřík a připouští, že v některých regionech vstupuje mezi farmáře a pražírnu další zprostředkovatel, dovozce apod. Výhodou je, že si pražírna může vybrat kávová zrna té nejvyšší kvality. A to je hlavní důraz současné třetí kávové vlny.
![Ukázka různých způsobů pražení | foto: Fai&Bio Pražírna 03721819.jpeg](https://vltava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles//public/images/03721819.jpeg?itok=jM0bsqrP)
Z hlediska koncového zákazníka, který např. kupuje kávu v kavárně pro domácí přípravu, je ale nešikovné, že neexistuje žádná certifikace ani audity, takže se dá jen obtížně zjistit, odkud zrna pocházejí a za jakých podmínek je farmáři vypěstovali.
Podle Honzy i Markéty je ideální současný stav, kdy oba přístupy fungují vedle sebe. „Fair trade pomáhá budovat kapacity pěstitelů, takže část z nich po čase přechází do systému direct trade,“ doplňuje Markéta Vinkelhoferová.
Více z pořadu
Mohlo by vás zajímat
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://wave.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://wave.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.