Přes čáru: Velkým politickým stranám u nás na mladých voličích moc nezáleží

18. říjen 2017
Přes čáru

Velké politické strany jako by o mladé voliče příliš nejevily zájem. Na rozdíl třeba od kampaně britského labouristy Jeremyho Corbyna nejsou české politické strany schopny přijít s tématy nebo produkovat osobnosti, které mladé přitahují, shodli se hosté pořadu Přes čáru.

Němečtí mladí voliči často volí levicové strany, na východě země ale naopak mnozí podpořili krajně pravicovou AfD. „U nás tato štěpná linie funguje trochu jinak. Musíme se podívat, jestli jde o mladé studenty gymnázií, nebo učilišť. Gymnazisté jsou spíše liberální, učni spíše spoléhají na jednoduchá řešení,“ myslí si Martin Joachymstál, politický analytik.

Britský labourista Jeremy Corbyn se letos stal ve své zemi politickou superstar. Mladí lidé jeho jméno zpívají a skandují na demonstracích. A to i přesto, že dědictví Labour Party pro ně není jednoznačně sympatické, obzvlášť odkaz Tonyho Blaira. Jiří Hošek, zahraničně politický analytik Českého rozhlasu, připomíná: „V roce 97 to jméno skandovali a zpívali, ale dnes, jakmile řeknete jméno Tonyho Blaira někde mezi členy Labour Party, ať už mezi starými, nebo mladými, většina z nich si řekne něco jako ‚fuc...ing tory‘ (zatracený konzervativec).“

03469820.jpeg

Corbyn mladé lidi přitahuje proto, že se snaží o jakousi „apolitickou politiku“, je známý svými pevnými postoji a má za sebou historii výstupů v případech sociální nespravedlnosti nebo třeba proti jaderným zbraním. Nejsilnější levicová strana Velké Británie však díky němu také dokázala zvednout témata, která jsou pro mladé lidi důležitá, například otázku školného. „Vládnoucí konzervativní strana je pro mladé lidi trnem v oku, co se týče každodenních témat. Zavedla a zvyšovala poplatky na vysokých školách, což je ve Spojeném království velké téma. Dnes se platí 9 255 liber ročně, tedy obrovská částka, a většina studentů vysokých škol startuje svůj profesionální život s obrovským dluhem,“ připomíná Jiří Hošek.

Jaká témata by mohla přitáhnout české voliče? Poslechněte si celý pořad.

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.