Příběh Evy: Sexuální zneužívání jí nikdo nevěřil, skončila na psychiatrii

26. červenec 2019

V deseti letech byla sexuálně zneužívána, když o tom zkusila promluvit, nikdo jí nevěřil. Uzavřela se proto do vlastního světa a pozornost lidí se snažila získat tím, že lhala. Hranice mezi pravdou, které nikdo nevěří, a lží pro ni ztratila smysl.

První partnerský vztah navázala v osmnácti letech. „Moje jediná zkušenost tehdy byla, že to má bolet, že má být žena ponížená, tak jsem to tak brala,“ popisuje začátky svého partnerského a sexuálního života dnes dvaatřicetiletá Eva Naihaiplová. Vztah, z něhož se narodili dva synové, však nevydržel a ten následující přinesl Evě do života další ránu. „Našla jsem partnera mrtvého,“ vrací se v Diagnóze F ve vzpomínkách k muži, který se před čtyřmi lety oběsil. Od té doby ji provázely deprese a úzkosti, které až po dalších třech letech rozklíčovala v rámci hospitalizace na psychiatrii jako posttraumatickou stresovou poruchu.

Odbornou pomoc vyhledala už dřív. „Šla jsem k psycholožce, která mě vyslechla, věřila mi a mně bylo najednou líp. Ulevilo se mi, a tak jsem si říkala, že je to vyřešené a že už nikam nemusím,“ řekla si po pár návštěvách psycholožky. Po smrti partnera zopakovala stejný scénář několika málo návštěv u psychologa, nicméně potíže přetrvávaly. „Na Velikonoční pondělí mi došlo, že už to nedám. Chtěla jsem to skončit, ale protože si pamatuju, jaké to bylo, když se zabil partner, jak to bolí, rozhodla jsem se jít na psychiatrii,“ popisuje svou cestu do Bohnic Eva.

Jaké to bylo na psychiatrii? Co se o sobě dozvěděla? A proč se vůbec rozhodla vyprávět svůj příběh? Poslechněte si příběh Evy v Diagnóze F.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.