Přijdete o práci! Drzá Afroameričanka rapující policistovi se stala hvězdou internetu

15. červen 2020
Fenomem

Spojenými státy zmítají protesty proti rasismu po policejní vraždě George Floyda na konci května a hudba v nich hraje důležitou roli. Demonstrace už zrodily i několik písní, které mají silný virální potenciál. Z nich zatím největší pozornost sklízí trapová skladba Lose Yo Job samplující monolog ženy zatýkané policistou.

Bez hudby by aktuální demonstrace proti policejní zvůli v USA byly úplně jiné. Demonstrující směrem k policejním zátarasům skandují refrén starého hitu rappera Ludacrise Move Bitch a v Detroitu pochodují do rytmu techna, které se v tomto městě narodilo. Protesty zrodily i písně, které odráží náladu vzteku, frustrace i naděje. Jako skvělý příklad slouží třeba skladba Pig Feet, za kterou stojí producent Terrace Martin a v níž rappeři jako Denzel Curry rekapitulují nešvary současné americké společnosti.

Jsou tu ale i vyloženě amatérské produkce – velký ohlas sklidil dvanáctiletý Keedron Bryant, který na Instagramu zpívá píseň o tom, jaké to je, být černý a žít v současné Americe. Chlapce na Twiteru za jeho píseň I Just Wanna Live pochválil třeba i bývalý prezident Barack Obama. Protesty už ale také zrodily jeden vyložený hit, který dokonce aspiruje na rádiovou rotaci a žebříčkové umístění. Jmenuje se Lose Yo Job a vznikl použitím samplu monologu rozhořčené ženy, kterou zatýká policista v Jižní Karolíně. Událost zachycená na videu se stala začátkem letošního roku, pak byla virálem na sociálních sítích a následně z ní vznikl trapový remix, který z litanie ženy udělal nepravděpodobný, a přesto chytlavý refrén.

Pamatujete si ještě jarní internetový šlágr Coronavirus Remix, který udělal hit z hlášky Cardi B zachycené na Instagramu? Mluvili jsme o něm ve Fenomemu v dubnu. Track tehdy vyrobil internetový kutil DJ iMarkkeyz a stejný tvůrce stojí i za Lose Yo Job, který zveřejnil na YouTube na začátku června, tedy v době, kdy Amerikou začaly otřásat protesty proti zvůli policistů. V následném videu doplňují hudbu tancující postavy Beyoncé, Elma ze Sezamovy ulice a také fotky policistů obviněných ze smrti George Floyda.

Spoluautorem remixu je DJ Suede the Remix God. Ten už zaznamenal velký zářez v roce 2017, kdy vysamploval drzou teenagerku Danielle Bregoli, která si v televizní show psychologa Dr. Phila pustila pusu na špacír. Kolem její hlášky „Cash me outside how bout that“ postavil celou skladbu a dostal se s ní i do oficiální americké hitparády. Z Bregoli se následně stala rapperka Bhad Bhabie, jejíž slibná kariéra pokračuje dodnes.

iMarkkeyz a Suede the Remix God jsou tedy už zkušení internetoví remixéři, kteří umí vyrobit virální hit. Lose Yo Job nepochybně zarezonovalo díky svému tématu v nervním čase protestů a také drzostí sedmadvacetileté ženy jménem Johnniqua Charles, která tváří v tvář policistovi vystřelila improvizovaný rap. „Zatýkáte mě pro nic za nic, teď přijdete o práci.“ Nakonec její bystrá reakce pobavila i samotného policistu, jak je vidět na původním videu.

Popularita remixu ale ženu překvapila. Když ji našla média, zjistilo se, že je v podstatě bezdomovkyní a bojuje s drogovou závislostí. A navíc má malé dítě. Když iMarkkeyz a Suede the Remix God slyšeli o jejím příběhu, založili charitativní účet, kam jdou všechny zisky z písně, aby jí pomohli z nejhoršího. Tak možná tenhle příběh prostořeké dámy bude mít dobrý konec. Alespoň něco.

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, který policista přijde o práci a proč. Z jakého důvodu o něm vznikl trapový hit? Co je žena zachycená na virálním videu zač a proč zjistila, že je hvězdou internetu se zpožděním? A kdo jsou remixéři, kteří z ní udělali senzaci?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.