Příliš hodní na black metal. Besna si osvojila žánr, kterým teď bojuje proti dezinformacím

1. září 2022

Besna rozhodně není vaše obvyklá (post)blackmetalová kapela. Slovenská čtveřice má blízko k různým podobám tvrdých kytar, černobílých warpaintů ani prasečí krve se od ní nedočkáme. Jejich debut Zverstvá je ale intenzivnější než dobové lamentace ortodoxních blackmetalistů, kteří odmítali jinou než puristickou podobu žánru. Zverstvá vybočují i tím, jak otevřeně tematizují současné problémy v čele s dezinformacemi.

„Necheme, aby to vyznělo, že někoho poučujeme, ale řešíme témata, která nás trápí.“ Skladba Ľadovec tak nevzývá pohanská božstva ani panenskou přírodu, ale věnuje se tomu, jak všude kolem vířící dezinformace dokáží roztrhávat rodiny a další společenské vazby. A přestože cover art od grafika Tomáše Paulena oživuje folklórní motivy, není Besna ani vaší obvyklou folkmetalovou kapelou. Básnivý jazyk, aktuální obsah.

Zverstvá vznikla v bratislavském studiu Pulp, kde kromě kytarových kapel (Shallov, Fox Territory) nahrávají i God and Eve či Katarína Máliková – a průrazný zvuk nahrávky je dalším prvkem, který desku vyčleňuje ze zástupu jiných. A obvyklý není ani okruh akcí, na kterých Besna hraje. Jaká je čeká budoucnost?

Metalisté hodní už od pohledu. Samuel, Timo a Martin v rozhovoru nejen o tom, jak je překvapil úspěchu debutu a jak daleko je další deska Besny.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka