Případ muslimských studentek: Školní řád je trapný argument

14. listopad 2013

Zpráva o tom, že ředitelka střední zdravotnické školy v Praze nepovolila dvěma muslimským studentkám nosit na hlavě šátky a ony školu opustily, mě moc nepřekvapila. Naše společnost bohužel nesměřuje k toleranci, solidaritě a náboženské nebo rasové snášenlivosti. Co mě ale trochu štve je to, že paní ředitelka podle mě nebyla upřímná.

Není to totiž tak, že jako většina Čechů zná muslimy jenom ze zpráv jako teroristy, sebevražedné atentátníky a muže, kteří nenávidí ženy? A celý islám, včetně zahalování žen jí přijde přinejmenším dost zvláštní? Místo toho použila tak trapný argument jako je školní řád a pravidla společenského chování. Žák chodí do školy slušně a čistě oblečen a upraven, bez pokrývky hlavy... Kolikrát jsme museli tyhle věty za trest přepisovat? Já si to nepamatuju. Možná i proto, že školní řád sloužil, slouží a sloužit bude jako orientační etický kodex, ne jako celostátní dogma.

A i proto si ho dle školského zákona může každá škola upravit podle svých potřeb. Například nelpět striktně na pravidle o nevhodnosti pokrývek hlavy třeba u studentů - onkologických pacientů anebo u muslimek. V obou případech totiž není zakrývání hlavy módním výstřelkem nebo provokací, tedy rozhodně nerozporuje dobré mravy a neporušuje pravidla slušné chování. Udělením pomyslné výjimky ze školních pravidel by tak vzdělávací instituce spíš potvrdila své poslání a vyjádřila respekt k člověku, který má morální nebo logický důvod, proč si na hlavu šátek nebo čepici dát.

02327012.jpeg

Za touhle divnou změtí nepochopení se pak skrývá ještě jeden zajímavý pohled. Obě muslimky pocházejí ze zemí, které si procházejí nebo prošly peklem ozbrojených konfliktů a obě si zřejmě dovedou představit jak moc je v Afghánistánů nebo v Somálsku potřeba kvalifikovaného zdravotnického personálu. A je vskutku absurdní, že jim cestu k povolání zdravotní sestry, zatarasil kus látky a české omezenosti.

autor: Susana
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.