Pro lásku (k hudbě) neplatí žádné zákony. Nové zlato pro nás kutají Gorillaz, Kali Uchis nebo Fletcher

7. září 2022
Topinky

Zlaté časy teď zažívá jak queer pop, tak housový revival, což dokazují i skvělé novinkové tracky od Kali Uchis a Fletcher. Nadčasovost disco-funkových beatů zase oslavují Gorillaz, v jejichž aktuálním singlu se místo Damona Albarna dere do popředí rapper Bootie Brown a australský psychedelik Kevin Parker. Skutečnost, že sarkastický grunge taky nikdy nezemřel, pak potrzuje australská songwriterka Alex Lahey. New Gold!

Kali Uchis - No Hay Ley

Credits: Karly-Marina Loaiza, Cristian Salazar, Cristina Chiluiza, Daniel Oviedo, Jack Latham, Pablo Diaz-Reixa, Servando Mussett
Label: Interscope
Album: No Hay Ley single

Fanoušci Kali Uchis budou mít letos bohatého Ježíška, americká zpěvačka s kolumbijskými kořeny totiž chystá hned dvě desky. Jedna bude zpívaná anglicky, druhá španělsky a měly by vyjít do konce roku. Uchis to prozradila na předávání Latin American Music Grammy letos na jaře, nového materiálu jsme se ale dočkali až na konci léta. Singl No Hay Ley je z té španělsky zpívané desky, která bude navíc výrazně ovlivněná housovou hudbou. „Je to píseň o tom, že láska stojí nad vším,“ prozradila Uchis k novince. „V refrénu zpívám, že ‚pro lásku neplatí žádné zákony.‘ Buď s tím, s kým jsi šťastná nebo šťastný a neposlouchej nikoho, kdo ti to vymlouvá, protože to vůbec není jejich věc.“ Na tracku s ní spolupracoval hvězdný producentský tým, ve kterém byli kluboví producenti Geeneus a Jam City i El Guincho, což je parťák Rosalíi.

Fletcher - Sting

Credits: Cari Fletcher, Ali Payami, James Ho, Jenn Decilveo
Label: Capitol
Album: Girl Of My Dreams

Queer pop zažívá silné roky a po letech dunivých elektronických bangerů se začíná zaměřovat především na baladičtější fúzi kytar a syntezátorů. Typickým příkladem může být i novinka Sting od hudebnice, která si říká Fletcher. Ta se po absolvování hudební odnože NYU a soutěžení v první řadě amerického X Factoru upsala velkému labelu Capitol, pod nímž vydá 16. září debutovou desku Girl of My Dreams. „Většina mé předchozí tvorby se soustředila na ostatní lidi a moje vztahy s nimi – na všechny, kteří zlomili moje srdce a na všechna srdce, která jsem zlomila já. Na mé první desce mi proto přišlo správné, ponořit se naopak do průzkumu všech stránek osobnosti, které mě utvářejí,“ říká v tiskové zprávě Fletcher. Upřímný (i pichlavý) vhled do jejího života zařazujeme do playlistu Radia Wave dřív než řeknete ‚Sting‘.

Gorillaz - New Gold ft. Tame Impala & Bootie Brown

Credits: Damon Albarn, Kevin Parker, Romye Robinson, Greg Kurstin
Label: Parlophone
Album: Cracker Island

Své osmé album Cracker Island ohlásili animovaní avataři z kapely Gorillaz už v červenci skrze stejnojmenný singl, na kterém je doprovází baskytarový démon Thundercat. Deska bude mít nakonec deset tracků, vyjde 24. února příštího roku a hostovat na ní bude třeba americká legenda Stevie Nicks, portorický rapper Bad Bunny, zpěvačka Adeleye Omotayo nebo Beck. My si z připravované kolekce vybíráme do vysílání druhý singl New Gold, v němž do tučného disco-funkového beatu rappuje Bootie Brown z Pharcyde, zatímco psychedelické zpívánky obstarává Kevin Parker (Tame Impala). Každý z členů virtuálního kolektivu na album láká trochu jiným způsobem: zatímco Murdoc prožívá už předem bezmála náboženské vytržení („Posvátné tóny Cracker Island budou soundtrackem k našemu společnému vstupu do nové dimenze!“), lakoničtější frontman 2D sází na tajuplnost a varuje neplavce: „Cestu na Cracker Island není snadné najít, protože je pod vodou.“

Alex Lahey - Congratulations

Credits: Alexandra Lahe, Bradley Hale
Label: Liberation
Album: Congratulations single

Australská zpěvačka, songwriterka a multiinstrumentalistka Alex Lahey známá pro své pop-punkové anti-hymny poprvé prorazila v roce 2016 s hit singlem You Don’t Think You Like People Like Me. Následovala dvě alba umístěná na albovém žebříčku ARIA, nasbírání 50 milionů streamů nebo hostování v talk show Stephena Colberta. Po dvou loňských singlech a předělávce country skladby This Kiss od Faith Hill do průrazného power popu teď Alex Lahey vydává svůj první autorský singl letoška. Je jím grungem a notnou dávkou sarkasmu nasáklý track Congratulations. „Dva z mých bývalých se zasnoubili během podezřele krátké doby jeden od druhého. Jaká je pravděpodobnost? Nemohla jsem o tom nenapsat písničku,“ říká Lahey k inspiraci pro Congratulations. K novince nechybí okázalý videoklip, o který se postaral režisér Jon Danovic a Alex Lahey v něm zrealizovala svůj dlouho plánovaný koncept – na kameře se líbá sama se sebou.

Je Aleš opět plný zlého sarkasmu? Souvisí to s tím, že se tváří jako neplavec? Dostal Filip letos v létě alespoň jedno žihadlo? A kam? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka