Pro umělce není nejlepší mít hypotéku na 30 let a přemýšlet o ekonomickém úspěchu, říká držitel Anděla Marcell

21. duben 2024

Hostem Pochlap se byl zpěvák a lékař Marcell, který obdržel Cenu fanoušků na letošních Andělech. Moderátor Václav Rouček se s ním bavil o tom, jak náročné bylo studovat medicínu, jak se dostal k hudbě a jak se mu daří rozjíždět kariéru po třicítce.

„Už když jsem byl fotbalovej brankář, byl jsem schopnej vychytat všechno a zároveň udělat minelu. I na vejšce jsem měl okamžiky, kdy jsem nedokázal ve správnou chvíli ze sebe vydat maximum. Ale medicína mě zocelila, sáhnul jsem si během tam na hranu svých sil, šesťák jsem dospával dva roky, byl to extrém,“ říká vystudovaný lékař Marcell v úvodu.

Kariéru zpěváka pořádně rozjel až po studiu ve svých třiceti třech letech. „Že budu zpívat česky, jsem se rozhodl v Londýně. Konkurence v angličtině je velká a u nás máš deset milionů potenciálních fanoušků. Tím, že jsem začal pozdě, jsem musel udělat něco rychle, proto jsem vydal dvě desky takhle po sobě,“ pokračuje v Pochlap se.

„Pro umělce není nejlepší věc mít hypotéku na třicet let a přemýšlet ekonomicky. Pravý umění je o tom dělat jen to, co mě baví. Finance jsou téma, který s manželkou řešíme denně. Ocitli jsme se v náročným místě, Praha je jedno z nejtěžších míst, kde se dá žít,“ svěřuje se držitel Anděla Marcell.

„Neúspěch je pro mě promarnit čas, který tu máme. Mám často FOMO, to mi kazí vztahy a mám pak problém čerpat energii a odpočívat. Vyčítám si, že nežiju víc spontánně. Souvisí to s tím, že jsem pragmatickej, v tuhle životní fázi bych měl mít rodinu, je trochu troufalý rozjíždět kariéru po třicítce, ale teď jsem víc klidnej a mám víc věcí, o kterých chci psát,“ uzavírá.

Kdo je jeho vzor? Kdy naposledy brečel? Z čeho má strach? A dokáže o sobě říct, že je na dně? Poslechněte si nový díl Pochlap se s Marcellem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.