Označovali mě za Voldemorta zahradní architektury, říká designér Ferdinand Leffler

24. březen 2024

Hostem Pochlap se byl zahradní a krajinný architekt Ferdinand Leffler. Moderátor Václav Rouček se s ním bavil o tom, jak prožíval začátky své kariéry a dění kolem jeho televizního pořadu a proč uznává celostní přístup k životu i ve výchově dětí.

„Mám kliku, že jsem nikdy nedával moc pozor a nebyl zamčenej v určitejch představách. Pobyt v Americe mi otevřel tyhle možnosti a svobodu. Když jsem se vrátil zpátky do Čech a začal dělat svoji práci, byl jsem trnem v oku hodně lidem. Byl jsem týpek, který všechno znal a všechno viděl, ale přitom nic neuměl,“ přiznává Ferdinand v úvodu.

Ferdinand Leffler a Václav Rouček

„Moje největší zkušenost z toho je, že si cestu můžeš hledat sám. Když jsem natáčel pořad Ferdinandovy zahrady, byl jsem hozenej vody. Zjistil jsem, že nejsem herec a musim si to dělat po svym, i když mě hejtři ze začátku zobrazovali jako Voldemorta krajinné architektury. Myslím ale, že všem lidem můj pořad něco přinesl,“ pokračuje Leffler.

„Uznávám celostní přístup a hodně hledám kontakt sám se sebou. Deset let chodim na psychoterapii a pravidelně běhám,“ říká v Pochlap se otec čtyři dětí. „Jsou to moji největší přátelé. Výchova dětí je vlastně setkání s tebou samotným. Hodinová procházka v lese s nimi je víc jak tejden u moře. Co jedno dítě, to nejlepší kámoš a těch není nikdy dost,“ uzavírá.

Kdy naposledy brečel? Co ho inspiruje? A co ho dojímá? Poslechněte si nový díl Pochlap se s Ferdinandem Lefflerem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.