Měl jsem pocit, že mám na všechno mít názor. Teď od toho upouštím, říká herec Jan Cina

7. duben 2024

Hostem Pochlap se byl herec a zpěvák Jan Cina. Moderátor Václav Rouček si s ním povídal o tom, jak se mu žije po třicítce, o čem mu přijde důležité mluvit, ale také o tom, proč už nemusí mít na všechno názor.

„Po třicítce víc tuším, kým bych chtěl být a co mi dělá dobře. Je to takový pátrání, ale pak je tam veřejná rovina, kdy ode mě společnost něco očekává a to ještě hledám. Měl jsem pocit, že bych na všechno měl mít názor, ale od toho upouštím. Snažím se teď věnovat tomu, co mnou hýbe,“ říká Honza v úvodu.

„Hodně se v souvislosti se mnou skloňovala ta jinakost, že jsem na půl Rom, že jsem gay. Chci říct, že už to není důležitý, ale zjišťuju, že je pořád podstatný o tom mluvit, a to víc pro ostatní než pro mě. Kdyby můj příběh pomohl jednomu člověku, tak mi to za to stojí. Stejně tak je zajímavý mluvit s lidma, který to mají opačně,“ pokračuje Cina.

„Konečně jsem si po dlouhý době pořídil dodávku, byl to můj sen. Možná je v tom to romství, že je mi dobře na cestě. Zjišťuju, že potřebuju málo. I moje mamka prozradila, že by takhle chtěla žít, zatímco můj táta je spíš chalupář,“ směje se.

Debata došla i na sexuální scény, které k herectví patří. „Žádná milostná scéna mi nikdy nebyla příjemná. Ten akt je prostředek k odvyprávění silné emoce,“ říká Cina. Herectví je podle něj o plnění úkolů. „Ty jako herec v sobě někdy musí najít něco, co je nehezký, i když si myslíš, že to v sobě nemáš. Já myslím, že tohle máme v sobě všichni, je jen na tobě, jestli tomu dáš prostor,“ dodává.

Kdy se naposledy rozčílil? Umí se pochválit? Čeho lituje? A z čeho má strach? Poslechněte si nový díl Pochlap se s Janem Cinou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.