Proč číst něco očekáváného? To by byla nuda. Rozhovor s komiksovým nakladatelem

25. květen 2022
Záložka

„Máme oblíbené nakladatele, které sledujeme pravidelně, a vždycky by nás ten komiks měl oslovit buď nějakou zvláštností ve vyprávění, nebo ve výtvarném pojetí. Chtěl bych, aby to byly komiksy s hlubším podtextem nebo poselstvím,“ vysvětluje Martin Svoboda z nakladatelství Trystero.

Dosud vydalo Trystero devět komiksů. „Impuls k založení nakladatelství byl ten, že jsem chtěl číst komiksy, které tady nejsou, a otestovat si, jestli je tady dostatek lidí, kteří by měli podobný vkus a byli ochotní sáhnout do peněženky a komiksy si kupovat. Člověk pak zjistí, že z dobrých důvodů některé komiksy u českých komerčních nakladatelství nevycházejí, protože čtenářská obec není tak široká, a tak by se na nich nedalo mohutně vydělat,“ říká nakladatel.

Komiks Náraz

Jejich nejnovějším komiksem je Náraz, ve kterém čtenáři při důkladném čtení najdou kritiku našeho chování nebo vykořeněnost západní společnosti. „Myslím si, že je v té knížce mnohem víc, než se na první pohled zdá,“ doplňuje Svoboda.

Poslechněte si Záložku o malém komiksovém nakladatelství, o vydávání komiksů mimo bublinu a taky o nejnovějších nemainstreamových titulech.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.