Prolomit vlny: Česká pocta ruskému karnevalu

14. leden 2014

Do začátku nejdražší a nejteplejší zimní olympiády v historii zbývá necelý měsíc. Český olympijský výbor vyrazil na zteč už teď a pro Pražany chystá na Letné atrakci ne nepodobou té v Soči. Na měsíc vznikne ve velkoměstě bez stopy sněhu olympijský park za 80 milionů.

Dvě hokejová kluziště, hřiště na curling, bruslařská plocha nebo střelnice pro biatlon, v Olympijském parku Soči – Letná 2014 budou moci fanoušci sportovat, ale taky sledovat výkony českých reprezentantů. Areál parku, kde se bude dle pyšnícího se ČOV vybírat pouze symbolické vstupné, pojme první návštěvníky den před zahájením her v Soči. Už teď ale najdeme několik důvodů, proč s jeho existencí nesouhlasit.

Minulý čtvrtek se objevilo podezření, že olympijská monstrstavba roste na Letné načerno bez stavebního povolení. Médii pak probleskla udivená a váhavá reakce zástupců Odboru výstavby Prahy 7, kteří nevěděli o tom, že by organizátor akce kdy žádal o její povolení nebo je o podobném záměru informoval. Jenže Českému olympijskému výboru se podařil husarský kousek a pro zřízení parku obdržel výjimku ze zákona vztahující se na cirkusy. Pražský magistrát pak přivřel oči ještě jednou – tentokrát nad stavební uzávěrou – a udělil výjimku číslo dvě. Měsíčnímu ledovému království, které bude další dva měsíce staveništěm a bude stát pro zajímavost téměř polovinu ceny rok starého českobudějovického zimního stadionu, tak očividně nic nebrání v cestě.

Pražané tak mohou na vlastní kůži okusit špetku ruské olympijské absurdity, kde o kontroverze nemají nouzi. Soči leží v subtropické oblasti, v době výstavby v extrémních parnech díky „nešetrnosti“ dělníků netekla voda, region zaplavily obří skládky odpadu, zákonná řízení pro vyvlastňování pozemků v olympijské lokalitě stát zredukoval na pouhý rok. A dokument Putin´s Games odhaluje daleko víc, o korupci a lidských právech ani nemluvě.

Jak se ukázalo na sklonku loňského roku, zástupci českého státu s olympiádou až na výjimky problém nemají. Vláda se odmítla připojit k finské výzvě 23 zemí volajících po dodržování lidských práv, ze sportu by se prý neměla stávat politika. Český olympijský výbor ústy svého mluvčího spoléhá na dodržování olympijské charty a věří, že Mezinárodní olympijský výbor přípravy v Soči pečlivě monitoruje. Vybudování olympijského parku na Letné proto ČOV nevnímá problematicky, navíc když většinu z 80 milionů očekávaných nákladů zaplatí peníze od sponzorů.

Olympiáda v ruském Soči je podle lidsko-právních organizací manifestem ruské síly a Putinovou osobní výkladní skříní. Do Ruska se proto nechystá řada vrcholných politických představitelů včetně prezidenta Baracka Obamy. Češi ruské pozvání neodmítnou a navíc budou na Letné měsíc skotačit v rámci drahého a okázalého projektu, který nemá žádné opodstatnění. Tedy snad kromě oslavného přitakání kontroverznímu ruskému karnevalu.

03040916.jpeg
Spustit audio