Prolomit vlny: Domy v Praze chátrají dál. Na problém upozorňují squatteři

9. červen 2014

Squatterská iniciativa Obsaď a žij v sobotu zabrala prázdný dům v ulici Hálkova. Skupina lidí, kterou z budovy vyvedla policie, opět protestovala proti tomu, že je v Praze možné vlastnit dům a nechat jej chátrat, zatímco počet lidí bez domova stoupá.

Epizoda, která v sobotu přibyla do seriálu protestních akcí, je podobná jako ty předešlé: několik desítek lidí podporujících iniciativu se shromáždilo před budovou, která patří firmě Hálkova 7 s.r.o., jejímž jednatelem je italský podnikatel Stefano Camnasio – podobně jako v případě firem Staropramenná 31 s.r.o., Řehořova 48 s.r.o. nebo Neklanova 3 s.r.o. Všechny tyto budovy jsou prázdné a chátrají. U Camnasiova jména je v obchodním rejstříku uvedena pouze švýcarská adresa. V Neklanově ulici bydlí poslední vzdorující nájemník, který se v domě sám bál, obrátil se proto na squattery, kteří dům obydleli a pomohli mu jej částečně uklidit.

Právě při policejním vyklízení tichého squatu v ulici Neklanova došlo před několika měsíci k podobné potyčce mezi policií a sympatizanty squatterů jako v sobotu v Hálkově. Policisté srazili na zem několik mladíků, které následně kvůli agresivnímu chování zadrželi. Dva z mladíků z potyčky v Neklanově ulici dostali podmíněné tresty, proti kterým se odvolali, trojice z Hálkovy byla propuštěna po pár hodinách s vyrozuměním o přestupku. Existuje však několik očitých svědků (v případě ulice Hálkova včetně autorky textu), podle kterých policie použila násilí bezdůvodně. V Hálkově příslušníci napadli i natáčejícího dokumentaristu, který se dožadoval rozhovoru s velitelem policie nebo tiskovým mluvčím. „Pravděpodobně došlo ke strkanici, takže policisté zakročili, já jsem to pořádně neviděl, jsem tady velitel, ale jestli policista zasáhne tady na místě, tak v tu chvíli za to nejsem schopen nést odpovědnost,“ uvedl na místě velitel zásahu Jan Koníř.

03139939.jpeg

Stalo se zvykem, že squatteři čas od času obsadí prázdný dům, policie s větší či menší razancí budovu vyklidí, popřípadě obviní údajně agresivní jedince, a budovy chátrají dál. Iniciativa Obsaď a žij se přitom zaměřuje pouze na budovy, které chátrají dlouhodobě a jejichž vlastníky je možné podezírat ze spekulací. Nestěhují se, jak sami zdůrazňují, do domů lidí, kteří odjedou na dovolenou. V poslední době se jim podařilo vedle několika chátrajících budov, které spojuje jméno italského jednatele, upozornit například na dům na Pohořelci, ve kterém oficiálně sídlí 83 firem, ve skutečnosti je ale prázdný.

Policii tak v ulicích Prahy pravidelně posíláme proti aktivistům, kteří upozorňují na evidentní problém – současná legislativa umožňuje nakupovat nemovitosti ke spekulativním účelům. S tím, že se stav podepisuje na vzhledu Prahy, z jejíchž částí se vytrácí normální život, souhlasí i současný ředitel odboru památkové péče pražského magistrátu Jiří Skalický i sdružení Klub za starou Prahu, který squatterům také vyjádřil podporu. Iniciativě tak přibývají mnohdy nečekaní spojenci. V době, kdy je ve městě třeba řešit stoupající počet lidí bez domova, stále neexistuje zákon o sociálním bydlení nebo novela zákona o pomoci v hmotné nouzi, která by měla zlepšit podmínky lidí pod hranicí chudoby, působí zásahy proti squatterům paradoxně. Jedním z cílů hnutí je v prázdných budovách provozovat sociální nebo kulturní centra.

03139923.jpeg

Debata, kterou se squatteři pokoušejí vyvolat (kromě obsazování prázdných domů i pořádáním veřejných diskusí), by mohla v nejlepším případě přispět k nastartování zájmu o celkovou strategii, podle které se město bude dál proměňovat. V tom nejhorším se nestane nic a mrtvých zón a možných spekulantů a obchodníků s luxusním zbožím bude přibývat.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.