Prolomit vlny: Energetická koncepce před schválením

21. listopad 2013

Nevládní ekologické organizace alarmují občany, aby se vyjádřili k návrhu státní energetické koncepce. Ekologové připravili speciální stránky, na kterých formulovali svou kritiku návrhu, aby ji lidé mohli odeslat přímo ministerstvu. Zbývá na to čas do 11. prosince.

Státní energetická koncepce je strategický dokument ministerstva průmyslu a obchodu, který určí směřování České republiky v této oblasti na desítky let dopředu. Její dopad v širším kontextu je ještě mnohem závažnější a dlouhodobější. Budeme stále vyrábět energii spalováním uhlí, štěpením atomů, nebo za většího využití obnovitelných zdrojů? Ustoupí domovy tisíců lidí komerčním zájmům těžebních společností? Budeme elektřinu draze vyrobenou na úkor životního prostředí vyvážet a odpady namísto lepší recyklace pálit ve spalovnách, které zamořují vzduch toxiny? Budeme dál ignorovat globální klimatické změny? Připojí se naši volení zástupci k moderním evropským trendům v energetice, nebo nás pod tlakem lobbistů pošlou do izolace?

Ministerstvo ve své koncepci navrhuje právě posílení jaderné energetiky na úkor utlumení obnovitelných zdrojů, předpokládá prolomení limitů těžby hnědého uhlí nebo otevření nových uranových dolů. Vliv bohatých a silných energetických firem, za který zaplatíme všichni, je tu nepřehlédnutelný. Chce nás udržet v závislosti na dovozu a těžbě fosilních paliv a je v protikladu s evropskou tendencí směřující k energetické efektivitě, šetrnosti a úsporám.

03009663.jpeg

Vláda koncepci nemůže schválit bez posouzení ministerstva životního prostředí. To musí zohlednit i připomínky předložené veřejností. Desítka českých nevládních ekologických organizací vytvořila stránky energetickakoncepce.cz, kde najdete řadu věcných námitek kritizujících stávající návrh koncepce. Tyto výhrady připravené odborníky pak můžete přímo ze stránek odeslat na MŽP, případně připojit připomínky vlastní. Podle zástupců nevládek je to na velmi dlouhou dobu poslední šance se ke koncepci vyjádřit, a neměli bychom ji tedy promarnit. Zbývá na to už jen pár týdnů.

Ekologové také všechny vyzývají k osobní účasti na veřejném projednání koncepce, které pořádá ministerstvo průmyslu a obchodu ve čtvrtek 21. listopadu od 15 hodin v pražském hotelu Ambassador, a zároveň na veřejnou debatu organizovanou neziskovkami. Ta proběhne za účasti expertů z různých oblastí 5. prosince na Novotného lávce v Praze 1.

autor: Robert Candra
Spustit audio