Prolomit vlny Martina Tvrdého: Tenhle svět je celej fet

21. březen 2016

„Tenhle svět je celej fet, nezachrání ho nikdo teď,“ rapují romské děti ve skladbě, kterou jsme společně složili a nahráli před pár dny v nízkoprahovém centru Futra v Orlové. Holky a kluci z okolí, kteří sem pravidelně dochází, se rozdělili na dvě party, jedna připravila hudbu, druhá dodala nejen text a hlasy, ale taky hrdinské výkony před mikrofonem. Bylo to vynikající odpoledne, na závěr pouštěla Mary C klipy z historie hip hopu a tancovalo se, jak kdybychom ten svět dokázali společně zachránit.

Orlová leží na půl cesty mezi Ostravou a Karvinou, v hornickém kraji. Na první dojem působí spíš jako několik propojených panelákových sídlišť než jako typické město. Pro třicet tisíc obyvatel jsou tu hlavně herny a supermarkety, počet těch, kteří město opouští, je větší než těch, co se do Orlové stěhují. Ještě v roce 1991 byla – díky rozsáhlé těžbě uhlí – Orlová prosperujícím městem, nyní se ale podobá spíš časované sociální bombě. Společnost OKD se totiž chystá zavírat doly Paskov u Frýdku-Místku, Lazy a Darkov u Orlové. Celkem má přijít o práci během dvou let až 8 000 lidí, na doly jsou ale navázané další firmy v regionu, které přijdou o zakázky, zkrachují, budou propouštět. Z dlouhodobého hlediska je omezování těžby v pořádku, problém je, že momentálně neexistuje žádný plán nebo sociální záchranný systém, který by mohl dopady takového masivního propouštění zbrzdit. Jako by nestačilo, že už teď se kolem Orlové propadá země a ven uniká metan.

Čtěte také

Asi není překvapením, že zásadním problémem v Orlové jsou drogy, respektive pervitin. Nepřesnou, ale přesto děsivou statistiku ukazují počty vyměněných jehel v místním K-centru. Zatímco v roce 2013 to bylo 22 942 jehel, v loňském roce to byl v podstatě dvojnásobek, 41 278 vyměněných jehel, a vypadá to, že ani letos čísla neklesnou. Do K-centra ale nedochází všichni narkomani, mnoho z nich sbírá jehly na feťáckých bytech nebo od jiných narkomanů.

Velkým problémem je samozřejmě i kvalita drogy. V nedalekém Polsku je možné nakoupit potřebné suroviny pro výrobu pervitinu poměrně jednoduše, takže v Orlové prosperuje dost varen s produkcí, která se na uživatelích dost těžce podepisuje – ti, co jsou na jehle třeba 20 let, ale berou relativně slušnou drogu, fungují docela dobře, na rozdíl od těch, kteří si píchají třeba jen rok absolutní svinstvo. V souvislosti s plány OKD je alarmující i fakt, že se mezi novými klienty K-centra v poslední době stále víc objevují starší uživatelé, právě z řad propuštěných horníků. Co se stane, až budou zavřeny dva doly v bezprostředním okolí, to si nechce nikdo zatím představovat.

03592518.jpeg

„Moje láska sílu ti dá, tak uteč se mnou do města,“ vyzpívávají orlovská děcka svoji touhu odejít alespoň do Ostravy a doufají, že větší město by pro ně mohlo mít nějaké příležitosti a šance. Ještě nevědí o tom, že až se budou ucházet o práci zednického přidavače, budou muset přiložit svoji fotku, a místo stejně nedostanou. Ale právě kvůli těm, co v Orlové zůstali, se tam vždycky rád vracím, i když mě ta situace děsí a cítím bezmoc a bezradnost. Kvůli Danovi, Týně, Blance a dalším, kteří mají můj obdiv za to, že to pořád nevzdávají, pracují a pomáhají, aby ten svět, celej fet, zachránili aspoň trochu.

 

Hiphopový workshop v NZDM Futra, Orlová, na kterém děti nahrály, narapovaly a nazpívaly svůj singl "Uteč se mnou". https://www.facebook.com/Kreaton/videos

Zveřejnil(a) Kreaton dne 4. březen 2016
autor: Martin Tvrdý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.