Prolomit vlny: Zrušte lidská práva!

13. prosinec 2012

Mezi projednávanými vládními rošádami ohledně ministerstev poněkud zanikla zpráva o chystané reorganizaci na Úřadu vlády, která by se měla citelně dotknout odboru pro lidská práva. Glosa Roberta Candry tentokrát míří tedy právě na Úřad vlády.

Internetový deník Insider minulý týden přinesl zprávu o chystané reorganizaci Úřadu vlády, která by měla zásadně omezit jeho sekci pro lidská práva. Návrh z úřadu (ve spolupráci s vicepremiérkou Karolínou Peake) byl dosud tajný a právě se nachází v připomínkovém řízení. Funkce vládní zmocněnkyně pro lidská práva (kterou v současnosti vykonává Monika Šimůnková) má být sice zachována, ale zmocněnkyně by podle návrhu přišla o celý výkonný aparát. Šimůnková v takovém případě pohrozila odchodem z funkce, protože by podle ní byla fakticky zlikvidována dlouhá léta budovaná agenda lidských práv.

Zároveň by se podle návrhu měly nadresortní poradní orgány sekce (údajně v rámci úspor) přesunout pod jednotlivá ministerstva. Řada občanských sdružení sepsala otevřený protestní dopis premiéru Nečasovi, ve kterém vyjadřují hlubokou a oprávněnou obavu, že „tento krok sníží význam Rady vlády pro lidská práva a dalších poradních orgánů vlády, vládního zmocněnce pro lidská práva a vládní Agentury pro sociální začleňování a oslabí jejich vliv na politiku vlády“.

02390003.jpeg

To vše se chystá v situaci, kdy jsou lidská práva (zejména těch nejslabších a nejzranitelnějších) a sociální začleňování naopak jednou priorit, které by měl stát i jeho občané řešit. Je obzvlášť smutné, že zmíněný dopis museli jeho autoři premiérovi adresovat zrovna 10. prosince. V den, kdy byla v roce 1948 OSN přijata Všeobecná deklarace lidských práv. Už tehdy se ale Československo zdrželo hlasování.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.