Propotit triko se srdcem na dlani. Falling Forward po 30 letech znovu vydávají desku Hand Me Down

23. březen 2023

Hned na začátku je tentokrát nutné doplnit informace v titulku tím, že ve skutečnosti vydávají Falling Forward na labelu Temporary Residence svou kompletní diskografii nazvanou Let These Days Pass: Complete Anthology 1991–1995. Zmíněná deska ale tvoří její zásadní část, a jak už je jasné z letopočtu v titulu, více plnohodnotných alb by Falling Forward ani nahrát nestihli. I tak ale za svou krátkou kariéru zanechali v hardcorové a post-hardcorové scéně velmi výraznou stopu.

Falling Forward prokazatelně pomohli definovat emocemi nabitý, melodický a intenzivní projev a zvuk scény v Louisville. Intenzivní a specificky melodický je pak i projev kapely Home Front, která na labelu La Vida Es Un Mus vydává svou druhou a velmi očekávanou desku Games of Power. Na té první přišli Home Front s unikátním spojením temné poetiky The Cure, post punku a politického punku počátku 80. let a deska se vyprodala během pár týdnů.

Na nejnovější nahrávce pak přece jen vliv The Cure ustupuje malinko do pozadí a prostor dostávají plochy evokující např. Crass, Flux of Pink Indians nebo i Rudimentary Peni. I přes zřetelnou inspiraci v minulosti se ale jedno o svěží a zcela současnou punkovou desku. V červnu vydají nové album i doom metalové stálice Saturnus a soudě podle prvního singlu The Calling zůstávají věrni žánrovým zvyklostem.

Poznat se to dá už z promo fotky kapely, jež naplňuje stereotyp, na který se dá ale nahlížet i s uznáním. Hrát tak dlouho tak minoritní žánr totiž svědčí krom jiného o naprosté odevzdanosti zvolené cestě. Ta bude pokračovat 16. června, kdy Saturnus vydají album The Storm Within.

Jak opustit tento svět smířený? Odpovědi má Francois Breulet a jeho folkem načichlý projekt The Radiant Light. Modeláři zase ví, že i setkání tří jedinečných osobností nemusí vyústit ve střet eg.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.