Prsten jako architektura, znamení a zbraň. Příběhy ukryté za šperky BOLD Studia

29. listopad 2019

Její nejnovější prsteny ovíjí ruce, prsty i nehty jako divoký plevel z kovu a drahých kamenů. Když se směje, na zubu se jí třpytí zlatá ozdoba. Markéta Kratochvílová vytváří šperky, které jsou jiné, výrazné a předbíhají trendy. Poznejte autorku kovové architektury pro tělo, která tvoří pod značkou BOLD Studio.

Některé realizace BOLD Studia stojí desítky tisíc a uvidíte je jen na performerkách na koncertních pódiích nebo vystavené v galeriích. Jiné potkáte na mladých lidech v hudebních klubech u nás i v zahraničí. Do světa míří i speciální modely pro módní kolekce českých i zahraničních návrhářů, jako Adam Kost nebo Yana Chervinska. Poslechněte si, jak se šperky prezentují a prodávají u nás a venku.

Markéta Kratochvílová už přes deset let experimentuje s materiály i funkcemi šperku. Získala už dvakrát prestižní ocenění Czech Grand Design (2014 Talent, 2016 Šperk) a nejen na české scéně je naprostou solitérkou. Nezajímá ji jistota a pohodlí. Má ráda velké a výrazné tvary a občas musí zákazníkům dávat bezpečnostní instrukce k použití. Poslechněte si, jaké.

Posloužil už některý ze šperků BOLD Studia jako zbraň? Jak se nosí šperky na zubech? Jak Markéta Kratochvílová pohlíží na českou scénu autorského šperku a na místní možnosti k prezentaci a prodeji? Poslechněte si rozhovor s designérkou.

Playlist:

Campana – Dinamarca feat. Coucou Chloe
Rosalía – Malamente
Helado Negro – 2 Dia
Blastah – Towerz
Tomasa Del Real – Quiere Que Me Tape
Ofyerf – La Bestia de Izcalli

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.