První mešita v Česku? O zřízení se mluvilo už v roce 1928

4. září 2023

Letos slavíme pětadvacet let od otevření první mešity v Česku. Myšlenka vybudovat v českých zemích mešitu je však mnohem starší. Proč trvalo sedmdesát let, než byla v Brně zprovozněna? O debatách kolem české mešity, ale také o společenském postavení samotných muslimů jsme se bavili s islamologem Martinem Klapetkem z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Martin Klapetek

Se stavbou první mešity v českých zemích byl spojen projekt Orientálního ústavu, který podporoval i samotný prezident republiky Tomáš Garrigue Masaryk. Cílem ústavu bylo vytvoření kontaktů se zeměmi s převážně muslimským obyvatelstvem v souladu s ekonomickými, kulturními i náboženskými zájmy Československa.

Jedním z impulzů, který vzešel z Orientálního ústavu, byla také myšlenka na vybudování mešity v Praze. Hlavní město republiky si však muselo ještě dlouho počkat. V roce 1998 jej předběhlo Brno, a i tehdy se o tom vedla pozoruhodná debata.

Poslechněte si nový Hergot!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.