Psaní, rande, pusa, sex. Pro každého je nevěra něco jiného, páry se učí nemonogamním vztahům

18. leden 2022

„Konsenzuální nebo etická nemonogamie je dohoda, že do vztahu pustíme na sexuální nebo romantické rovině další lidi,“ říká v Balancu psychoterapeutka a socioložka Markéta Šetinová, která se zaměřuje na seznamování a proměnu současných vztahů. Podle výzkumů je v USA 20 % lidí, kteří praktikují nemonogamní vztahy, po vzájemné dohodě. Mohou mít sex, randit nebo dokonce navazovat další vztahy s jinými lidmi. Mohou takové vztahy dlouhodobě fungovat a co na ně říká okolí?

„Důvody jsou různé, pro některé je to orientace, ideologie, jiní nevěří, že sexuální věrnost něco znamená. Může to být také praktická volba.“ Někdo se nechce ani v dlouhodobém vztahu vzdát možnosti mít sex nebo randit s dalšími lidmi, jiný si chce užívat zamilovanost a zájem druhých.

Podle výzkumů mohou fungovat oba typy vztahů, monogamní i nemonogamní. Důležitá je upřímnost, komunikace a bezpečí. Je dobré poznat, co vyhovuje nám, co ve vztahu chceme a co nám chybí. A upřímně to sdělit druhým, abychom se vyvarovali omylů a zbytečných zranění.

Čtěte také

„Připravují se na to jednotlivci i páry. Určitě se budou objevovat těžké chvíle, které jsme nepředpokládali.“ V podobných vztazích je mnoho situací a témat, která mohou být konfliktní nebo nás zraňovat. Třeba jen jeden z páru chce být nemonogamní a druhý ne. Nebo na formát vztahu kývne a zjistí, že mu to nevyhovuje. Na svou partnerku žárlí a nedaří se mu mít sex mimo vztah.

Pro podobné vztahy je zásadní komunikace a upřímnost. Kde si každý pár nastaví hranici, co je pro něj v pořádku a co už je příliš, tedy nevěra. Jak zabezpečit emoce a to, aby byl sex chráněný? Témat k probrání je spousta a v průběhu vztahu se navíc naše postoje mohou měnit.

„I monogamie může ohrozit vztah - tím, že k sobě další lidi nepustíme.“ Narážíme na celou škálu rizik a příležitostí. Můžeme obohatit svou vlastní i párovou sexualitu tím, že budeme čerpat zkušenosti a zážitky s dalšími lidmi. A když si dovolíme hluboce poznávat ty, kteří nás přitahují, můžeme zjistit, že nejspokojenější jsme stejně ve svém „domácím“ vztahu.

Poslechněte si celý rozhovor o nemonogamních vztazích. Dozvíte se, jaký má vliv konsenzuální monogamie na děti i proč není pro každého.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.