Nevěra jako signál nepohody ve vztahu i cesta ven. Proč jsme nevěrní a jak opravit vztah?

13. červenec 2021

„Nevěra je možná cokoliv, co naruší naši víru v sebe nebo ve vztah,“ říká v rozhovoru pro Balanc psychoterapeutka Petra Bradová. Hranici nevěry má každý jinde, pro někoho to je jen sexuální nevěra, někdo těžko překousne flirtování nebo i psaní intimních zpráv. Může být signálem, že je ve vztahu něco špatně, něco chybí. Mnoho párů tvrdí, že jim paradoxně pomohla jejich vztah zlepšit.

„Mnoho nevěr se nikdy nestalo, ale jsou pro pár téma, jeden se cítí ohrožen.“ Jak vnímáme nevěru, se mění s věkem, dvacetiletá žena na ni pravděpodobně bude nahlížet jinak než manželé, kteří mají děti a jsou spolu dlouho. Často je zraněná důvěra, někteří lidé chtějí, aby jim druzí řekli vše, včetně detailů a podrobností. Sami sebe tak zraňují.

Balanc připravuje další speciální sérii, tentokrát o sourozencích. Hledáme zajímavé příběhy bratrů a sester. Třeba jste si nerozuměli v dětství a teď máte skvělé vztahy. Zajímají nás i opomíjené prostřední děti, sourozenci se změnou pohlaví, mnohočlenné rodiny, nevlastní sourozenci, kteří se třeba objevili až po letech, i jiné životní osudy. Pošlete krátkou audioukázku vyprávění na balanc@rozhlas.cz! Rádi se pak potkáme ve studiu radia Wave a podělíme se o váš příběh.

Podle Petry Bradové nelze nevěru vyřešit dlouhými nočními hovory, musíme jít dál. Pokud chceme, vztah může být i posílen. Otevřou se nová témata, vztah se předefinuje a oběma se může žít lépe. Neplatí to ale vždy.

„Když se dva dostanou do stavu viník a oběť a trvá to delší dobu, tak je dobré položit si otázku, zda v tom chceme zůstat.“ Nevěrou se proviňuje i ten, který slíbil věrnost a slib porušil. I on nebo ona můžou trpět.

Pokud je nevěra opakovaná a systematická, je dobré pátrat po příčinách a ptát se, co člověk jinde hledá. Je také otázkou, jakou roli hrál v chování alkohol či psychoaktivní látky.

Kdy je dobré říci „už se o tom pojďme nebavit“ a jak lze z nevěry vyrůst? Uslyšíte v celém rozhovoru.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.