„Ptali jsme se, co to je HIV. Učitel nám nesměl odpovědět.“ Jak Florida cenzuruje školní výuku

20. duben 2023

Zákaz debat o sexualitě, otrokářství nebo klimatu i cenzura školních knihoven. To všechno je od minulého roku denním chlebem floridských školáků. Republikánská administrativa v čele s kontroverzním guvernérem Ronem DeSantisem tu totiž po mimořádném úspěchu ve volbách rozjela svůj boj proti takzvané woke ideologii ve vzdělávání. Co se pod touhle nálepkou vlastně skrývá? Proč jsou republikáni čím dál konzervativnější? A jak tyto politiky ovlivňují každodenní život na Floridě?

DeSantisova administrativa vydala nespočet různých opatření a vyhlášek. Tím nejčerstvějším je zákaz mluvení o menstruaci v nižších ročnících základních škol. Zatím největší zásah do života školáků ale přinesly dva zákony, které vešly v platnost loni v červenci – jedním z nich je Florida Parental Rights in Education Act přezdívaný Don't Say Gay, který zakazuje na nižších stupních vzdělávání mluvit o sexualitě a genderu. A pak The Individual Freedom Act označovaný také jako STOP WOKE Act, který v praxi zakazuje ve školách a na pracovištích mluvit o systematickém rasovém útlaku.

DeSantis v posledních měsících neustále varuje před „woke“ hnutím a o Floridě hovoří jako o místě, kde „woke“ umírá

„Nikdy předtím se mi nestalo, že by nám učitel v hodinách řekl, že nám nesmí o něčem říct. Když jsme se teď ale zeptali na to, jak funguje HIV, vyučující měl strach odpovědět, protože mu za to hrozí vyhazov,“ popisuje svou zkušenost s tím, jak nová legislativa proměnila atmosféru ve škole, čtrnáctiletý Theo.

Jeho matka, americká zpravodajka Deníku N Jana Ciglerová, zase říká, jak se se změnami vyrovnává z rodičovské pozice: „Jakmile se nějaká kniha ocitne na seznamu zakázané četby, obratem ji kupuji, aby ji moje děti měly doma k dispozici. Nedávno jsme šli s rodinou na divadelní představení Jak zabít ptáčka, které tematizuje otroctví, ve školách už se o něm taky nesmí mluvit.“

Jana Ciglerová, novinářka

Hledání nové stranické identity

Legislativa je součástí boje proti „woke ideologii“, což je pojem, který v současnosti do velké míry definuje republikánskou politiku a posouvá ji výrazně sociálně konzervativním směrem. Pro ty, kteří se chtějí ve straně prosadit, musí být její potírání prioritou číslo jedna.

Jan Kaliba, redaktor Českého rozhlasu.

„DeSantisovy politiky a jejich intenzitu si lze vysvětlit spekulacemi o tom, že se chystá kandidovat na prezidenta ve volbách v roce 2024. Musí tedy přesvědčit republikánskou základnu o tom, že je věrný politice trumpismu, ke které se strana přihlásila ve svém posledním programovém prohlášení, aby uspěl v primárkách,“ vysvětluje situaci zpravodaj Českého rozhlasu v Americe Jan Kaliba.

Co vlastně „wokeness“ v republikánském vidění znamená? „Republikáni tímhle pojmem označovali především debatu o systémových nerovnostech. Řekl bych ale, že v posledních měsících se tahle nálepka už naprosto vyprázdnila a strana s ní jednoduše označuje cokoliv, co se jí nelíbí. Nedávno vinili ‚wokeness‘ za pád Silicon Valley Bank, to už je úplně absurdní,“ říká publicista a autor podcastu Redneck Matěj Schneider.

Matěj Schneider

„Republikáni se úplně odvrátili od témat, která řešili v posledních třeba dvaceti letech. Mám pocit, že hledají novou identitu a ta sociálně konzervativní témata se prostě nějak nabízejí, zkoušejí si je,“ dodává Kaliba.

Radikalizují se republikáni? A co bude se svobodou na Floridě dál? Poslechněte si celý podcast Vlna.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.