Bojím se, že míříme k fašistické teokracii, komentuje Roe vs. Wade Američanka s českými kořeny

4. červenec 2022

Nejvyšší soud Spojených států zrušil federální právo na potrat dané skoro padesát let starým verdiktem. Jednotlivé státy teď budou o interrupcích rozhodovat samy, což v některých případech už teď vede k jejich zákazu. Caroline Sykora je umělkyně, odborářka a středoškolská učitelka v Bronxu. Politiku USA může díky svým českým rodičům srovnat s evropskými zákony a zkušenostmi.

„Tohle rozhodnutí ještě víc rozděluje společnost na levicový a velmi pravicový, až fašistický tábor,“ popisuje aktuální situaci Caroline. Vzhledem k tomu, jaký má americká společnost vztah k ozbrojování, chápe i strach ze vzrůstajících nepokojů. „Třeba na Rhode Islandu, v den, myslím, že to byl pátek, kdy soud zrušil Roe vs. Wade, republikánský kandidát několikrát udeřil do obličeje kandidátku za demokraty,“ upozorňuje Sykora.

Čtěte také

Sama žije v New Yorku, stejně jako většina dětí a teenagerů, které učí, takže vnímá, že se jich to zatím netýká. Přiznává ale, že politický systém, který umožnil Nejvyššímu soudu tuto změnu nastolit, bude mít vliv i na velmi mladé lidi. „V některých jižních a středozápadních státech jsou už teď zakázány určité knihy ve školách. Knihy, které mají co do činění s tématem trans lidí nebo rasistickou minulostí USA, a bude to pokračovat,“ popisuje Caroline svoje obavy.

Státy, které už teď potraty zakazují, také zároveň s restrikcemi nenabízí jakoukoli formu podpory zajišťující zabezpečení žen nucených k porodu. „Takhle Státy ukazují svou brutalitu v těch nejživějších barvách. Je to ideologické rozhodnutí a nic víc. Připadá mi to jako nábožensky podložené rozhodnutí a určitě v tom je nějaká kontradikce,“ dodává.

Proč uvažují levicově orientovaní obyvatelé USA o emigraci? A z jakých dalších kroků mohou mít obavy? To zjistíte v rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.