Zákaz potratů v USA nepomůže nikomu, jen zhorší situaci chudých žen

10. květen 2022

Prolomení federálního práva na potrat může vyústit v zákaz potratů ve 26 státech USA. Život to může zkomplikovat všem ženám, ale nejvíc taková přísnost dopadne na ty už dnes znevýhodněné.

Moje dobrá kamarádka žije na Blízkém východě. V zemi, kde jsou přísně zakázané potraty. Před několik měsíci mi volala, že Sana, dívka, se kterou se přátelí, je těhotná. Dítě si ale nechtěla nechat. Když ženy v téhle zemi nechtěně otěhotní, běžně to řeší tak, že si koupí letenku do Turecka a potrat podstoupí tam. Sana ale zrovna neměla zhruba 30 tisíc na to, aby tuhle potratovou turistiku realizovala. A tak s mou kamarádkou začaly hledat lékaře, který by za peníze pomohl a nelegální potrat jí udělal. Každý, na koho dostaly tip, je ale odmítl.

Čas utíkal a i já, která jsem příběh poslouchala jen zprostředkovaně, jsem začínala být nervózní, že se jim nepodaří pro Sanu najít včas pomoc. Nakonec někde načerno sehnaly potratovou pilulku. Sana si ji vzala u kamarádky doma a přítelkyně celý den hlídaly, jestli je vše v pořádku. Bylo. Jenže za pár dní ji začalo strašně bolet břicho. Nastaly velmi výjimečné komplikace, nikdo nevíme proč, a Sana nakonec musela podplatit lékaře, kterému řekla, co se stalo, a ten ji ošetřil. Celé se to z Česka, kde máme dostupné bezpečné potraty, zdálo děsivé, traumatizující, ale hlavně úplně zbytečně nebezpečné.

Johanna Nejedlová Konsent

Na základě uniklých informací od Nejvyššího soudu USA jsme se dozvěděli, že rozsudek ze 70. let, Roe vs. Wade, který garantoval v USA právo na potraty, bude s velkou pravděpodobností zvrácen. Pokud se tak stane, je možné, že víc než polovina z 50 federálních států přistoupí k omezení možnosti podstoupit legálně potrat. Ve stejné situaci, jako byla kamarádka mé známé, se tak mohou ocitnout miliony amerických žen.

Podle expertů a expertek se zákaz nejvíc dotkne Afroameričanek, asijských Američanek, latinos, původních obyvatelek Ameriky a žen s nízkými příjmy. Zákaz potratů neblaze dopadne více také na ženy, které žijí mimo velká města. Tedy na všechny ty, které už teď mají omezený přístup ke zdravotní péči.

Čtěte také

Pokud jste dobře zajištěná a zjistíte včas, že jste nechtěně těhotná, budete s velkou pravděpodobností schopná zajistit si potrat v některém ze států, kde to bude legální. Pro ženy, které jsou mladé nebo pro chudé ženy v odlehlých oblastech to bude ale mnohem náročnější.

Budou muset sehnat dostatek prostředků na to, aby cestovaly stovky kilometrů za potratem. Pokud pracují, budou se muset na několik dnů uvolnit ze zaměstnání, což se jich dál finančně dotkne. Pokud tyto ženy už mají rodinu, budou muset zajistit, aby o ni v době, kdy odcestují, bylo postaráno. A to je v situaci, kdy je mluvit otevřeně o podstoupení potratu stále společenské tabu, náročné. Nedostupnost potratů tak bude dál snižovat šanci žen na to uniknout chudobě, věnovat se kariéře či studiu nebo například odejít od násilného partnera. Některé ženy budou nechtěně muset vychovávat děti jako sólomatky.

V reakci na uniklý draft rozhodnutí Nejvyššího soudu USA začali lidskoprávní aktivisté a aktivistky i nevládní sektor hledat způsoby, jak ženám, které budou případně potřebovat podstoupit potrat, pomoci. Začínají zakládat fondy s financemi a informovat o možnosti užití potratové pilulky tak, jak to například dělají aktivisté pomáhající Polkám; ani ty totiž nemohou ve své zemi legálně přerušit těhotenství.

Komentáře v rubrice Prolomit vlny vyjadřují názory autora/autorky.

Odpovědí na tyto aktivity jsou ale návrhy na další restrikce od odpůrců potratů, které by zakazovaly ženám podstoupit potrat v jiném státě a zakazovaly by také jakoukoliv pomoc třetích osob. Očekávat tak můžeme po vzoru Polska nejspíš i registrování těhotných s cílem pohlídat, jestli náhodu uměle nepřeruší těhotenství. To dále omezuje přístup ke zdravotní péči a to je v situaci, kdy každá třetí žena zažije spontánní potrat, zbytečně stresující.

Zákaz potratů, který jde i proti většinovému přesvědčení Američanů a Američanek (70 % jich je pro legální potraty), lze v tomto kontextu brát jako nespravedlivý a skoro zlomyslný. Nepovede k tomu, že více žen bude mít s radostí více dětí ve spokojených rodinách. Výzkumy naopak ukazují, že dětem, jejichž matkám nebyla umožněna interrupce, se v důsledku psychické deprivace nedaří tak dobře jako chtěným dětem. Jediný, komu zákaz potratů v USA prospěje, jsou organizace, které se o podobnou legislativní změnu snaží po celém světě. A to je smutná zpráva pro nás pro všechny.

Poslechněte si celý komentář Johanny Nejedlové.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka