Public Image Ltd. z Benicassim festivalu 2010

30. září 2011

Public Image Ltd. jsou považováni za jednu z nejzajímavějších a nejvíc inovativních formací v ranné postpunkové éře.

Vznikli v roce 1978 a nabídli zvuk zcela vzdálený punkovým výkřikům: více experimentální, založený na pomalejších, temných basových rytmech, spojující avantgardní rock, dub, reggae i noise. John Lydon, dříve punková ikona Sex Pistols, kde plival síru jako Johnny Rotten, složení kapely často měnil s tím, kam směřovala jeho autorská intuice.

V roce 1992 kapela po vydání několika zásadních a různorodých alb ukončila činnost, předloni se ale na koncertní pódia vrátila a její velkolepý comeback letos zažil i festival Colours of Ostrava. Johna Lydona doprovází bubeník Bruce Smith, který mezitím hrával s Björk, multiinstrumentalista Lu Edmonds (také člen Yat-Kha či Les Triaboliques, spoluzakladatel world music veletrhu WOMEX) a basista a klávesák Scott Firth (Elvis Costello, Steve Winwood).

02390654.jpeg

V další Stagei vám nenabídneme zážitek z deštěm promáčeného ostravského vystoupení, ale koncert, který vloni v létě odehráli jako jedna z největších hvězd katalánského Benicassim monstrfestivalu. PiL nastupují do vysílání Radia Wave v pondělí 3. října od sedmi hodin večer. Buďte ve střehu.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio