Půlroční žebříčky bangerů a neslušná lekce portugalštiny

18. červen 2020

Pátý Flám lehce bilancoval nad letošní úrodou bangerů a Kewu s Honzou Bártou si tak navzájem pustili své horké koně tohoto turbulentního roku. Druhý poločas si poté vzal pevně do parády Kewu se svou nestydatou bailefunkovou selekcí v živém setu.

Na úvod se opět lehce probíral maskovaný RMR (čti „Ruml“), kterému v pátek vyšel očekávaný EP debut Drug Dealing Is a Lost Art. Nutno říct, že u zbytku nových tracků se už nejedná o takové překvapení/hity jako u prvních singlů – i tak jde o vážně povedenou a koherentní desku. Navíc s geniálním merchem – pak že vestičky se letos nenosí!

Letos se taky nosí štědrost a uvědomělá podpora tam, kde je to opravdu třeba. Mecenášský MC Stormzy tak třeba slíbil věnovat na podporu ostrovní černé komunity 10 milionů liber. I vy můžete přispět svou trochou do mlýna – třeba si pořídit nové EP od DJ Lifeline aka A.G. Cooka, z něhož výnos jde kompletně na aktivity hnutí Black Lives Matter. Především je ale dobré začít podporovat samotné černé umělce a muzikanty – černá hudba ostatně tvoří základ asi tak 95 % všeho, co kdy bude ve Flámu hrát.

Čtěte také

Dokladem byla i půlroční hitová selekce aka 3 na 3, kdy si Kewu s Honzou Bártou navzájem naservírovali bangery, které jim letos nejvíc uvízly v uších. Telefonovalo se s La Zowi a resetoval se modem King Doudou, na slovíčko se šlo s Aitchem a nakouklo se do speed garage Selkyho. Vypadá dobře – stejně jako krásně lichotivý track od DJ Orange Julia.

Lichotivě však moc nezní většina z bailefunkové selekce, kterou vzýval v druhé půli Flámu Kewu. Portugalský tlumočník na drátě se červenal až za ušima – pokud se chcete do obhroublého slovníku flámu z favel ponořit hlouběji, zkuste výživný text od Dominika Čecha. Krom prosté chytlavosti je pro docenění a alespoň částečné pochopení kontroverzního zvuku potřeba vidět celý žánr v širších souvislostech. U natolik kulturně odlišného fenoménu, jako je baile funk, to platí dvojnásob.

Jak vzpomíná Kewu na dospívání s modemem? Komu se líbí Selky? A zač je toho baile funk? Poslechněte si pátý díl Flámu!

Playlist:

RMR – Nouveau Riche
RMR – Welfare ft. Westside Gunn
DJ Lifeline – V
Zebra Katz – Lick It N Split ft. Shygirl
La Zowi – Phonecall
King Doudou – Hackeo
DJ Orange Julius – You Look Good!!!
Aitch – 30
Selky – Sneak Preview

autoři: Jan Bárta , Kewu
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.