Pusťte si audiodokument o walkmanu a zapomenuté kazetě, která změnila život rumunské moderátorce

14. prosinec 2017

Maria Balabas je moderátorka hudební show v rumunském rozhlase. Každé ráno pouští svým posluchačům hudbu, kterou má ráda. Jednoho dne se dozví, že se do Bukurešti chystá zakládající člen legendární kapely KLF – Bill Drummond.

Maria hned ví, že s ním musí natočit rozhovor. Na svoji žádost ale dostane negativní odpověď: Bill Drummond poskytuje jen dva rozhovory ročně a tento limit je letos už vyčerpaný. Bill ale zároveň nabídne Marii nezvyklé řešení – rozhovor může udělat on s ní…

„Věděla jsem, že ten rozhovor nebudu moct ve své show použít a že to celé bude divné. Ale chtěla jsem do toho jít. Měla jsem pro Drummonda vzkaz, něco důležitého jsem mu potřebovala říct – a tohle byla příležitost.“

A tak se Maria a Bill setkají. „Potkali jsme se ráno v hotelu v centru Bukurešti. Bill měl na sobě modré džíny a špinavé boty. Vypadal jako člověk, který žije uzavřený ve své hlavě. Šli jsme do hotelové kavárny. Bill si dal dvě kávy s mlékem, já jednu,“ vzpomíná Maria. 

A v hotelové kavárně se dokument s názvem Kazeta převážně odehrává. Bill vede rozhovor suverénním stylem a ukáže se, že pro Marii není jednoduché svěřit se mu s tím, s čím potřebuje. Bill totiž není na příběh o černovlasé holčičce ze sirotčince, jednom americkém manželském páru a o kazetě, která změnila Marii život, vůbec připravený. Bill a Maria jsou každý z úplně jiného světa. Nakonec se ale něco stane.

KLF (Kings of Low Frequencies) vznikli jako duo v roce 1988. Jejich druhé album „The White Room“ se v Anglii stalo nejvíce prodávanou deskou roku 1991. KLF se ale proti hudebnímu průmyslu ostře vymezovali. Na Brit Awards v roce 1992, kde byli oceněni jako nejlepší britská kapela, oznámili, že opouští hudební byznys. A o dva roky později ostentativně spálili jeden milion liber, což se rovnalo sumě, kterou skupina za své působení vydělala.

Maria Balabas je rumunská hudebnice, rozhlasová redaktorka a zvuková umělkyně. Dělá zvukové instalace a improvizační eventy. Její ranní hudební pořad v rumunském rozhlase se jmenuje Dmineata Crossover a existuje již 10 let.

Brit Jensen je původně z Dánska, ale dlouhodobě žije v České republice. Natáčí audiodokumenty pro Český rozhlas i rozhlasy zahraniční. V posledních letech působí jako dramaturgyně v Českém rozhlase.

Dramaturgie: Jiří Slavičínský
Zvuk: Roman Špála
Český hlas Marií: Ivana Uhlířová
Český hlas bratra Mihai: Marek Lambora

autor: Brit Jensen
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.