Quest: Jaké herní dárky koupit na poslední chvíli pod stromeček?

21. prosinec 2018

Poslední předvánoční Quest jsme zasvětili trojici menších her, které sice nedisponují rozpočtem gigantických studií, ale byla by škoda je v podzimní záplavě masivních titulů přehlédnout. Našim zrakům neuniklo zvláštní kooperativní RPG Ashen, podzemní zážitky v Below ani taktická tahová strategie Mutant Year Zero: Road to Eden. Na konec jsme přihodili pár osvědčených herních tipů na dárky.

Ashen je akční RPG inspirované Journey a sérií Dark Souls, což by mohlo na první poslech znít jako vlivy zcela protichůdné, z obou si nicméně půjčuje to zajímavé. Odehrává se ve zvláštním, temném světě, zahaleném v sopečném popílku, vy představujete utiskované světlo, které do něj musíte vnést. Na své pouti nicméně nejste sami, Ashen totiž disponuje poměrně unikátním multiplayerem, kdy s vámi váš společník sice tráví celou hru, ale nikdy si nemůžete být zcela jistí, jestli ho zrovna ovládá umělá inteligence, nebo reálný hráč na druhé straně. „Svět sám o sobě je zajímavý, všechny mechaniky dobře fungují, ale kdyby tam nebyla ta kooperace, bude ta hra poloviční,“ soudí o Ashen Jarda.

Do našeho okénka menších nezávislých her jsme zařadili i Below, která stojí především na atmosféře a opakovaném hraní. Z povrchu světa se vydáte hluboko do podzemí, kde na vás číhá spousta pastí a příšer, ale především krásný výtvarný styl a svět, který stojí za to objevovat. Mapy jsou do určité míry náhodně generované, což přispívá ke znovuhratelnosti. Below dokonce i dobře zní a získá si vás svým smyslem pro detail, ale je to jedna z her, které si musíte vyzkoušet, abyste s jistotou mohli říct, jestli vás přesvědčí.

A i do třetice tu máme zlatou nezávislou rybku v podobě Mutant Year Zero: Road to Eden, i když tahle zlatá rybka má dost možná třetí oko a pár ploutví navíc. Její svět se zakládá na stejnojmenném stolním RPG, které poprvé vyšlo už na konci osmdesátých let. Taktická tahová strategie se odehrává na Zemi pár století v budoucnosti, která je zničená jadernou válkou. Poslední přeživší jsou sužování různými druhy mutací, ty hlavním hrdinům, lidským i zvířecím, přihrály do vínku různé speciální schopnosti, které využívají především k taktické likvidaci nepřátel. Pro efektivní postup musíte kombinovat plížení v reálném čase s tahovými souboji a jejich obtížnost sice trestá všechny chyby, ale za vynalézavost vás po zásluze odmění.

Čím je Ashen nejvíc unikátní? Proč by vás měl zaujmout výtvarný styl Below? Ovládnou antropomorfní zvířátka Zemi? A co pořídit hráčům k Vánocům? Poslechněte si poslední adventní Quest a dozvíte se odpovědi na své zvídavé otázky.

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.