„Rád se nechávám žasnout,“ říká Petr Nikl

11. srpen 2017
Liberatura

Krátké básně z knihy Jino taje opic jsou záludnější, než by se mohlo zdát. Petr Nikl je totiž zašifroval do „opičího písma“, při jehož luštění se možná zapotí víc dospělí než děti.

„Je to vlastně obyčejný obrázkový atlas, žádnou větší ambici jsem neměl. Nakonec mě to ale tak pohltilo a bylo to tak dobrodružné, že se z toho vyvinula tahle kniha,“ říká Petr Nikl o své třinácté autorské knize. Opice se nakonec ukázaly být natolik inspirativní, že možná vydají i na druhý díl. „Vznikl takový setrvačný efekt. Když jsem dodělal tuhle knížku, svrběla mě ruka a říkal jsem si: udělám si ještě jednu opici... No a nakonec jsem neodolal a musel jsem vyčerpat všechny druhy opic.“

Že se inspirace může skrývat opravdu kdekoliv, máte-li oči otevřené, popisuje Petr Nikl na několik dní staré příhodě. „Rád se nechávám žasnout, to je pro mě asi nejdůležitější spouštěcí mechanismus. Třeba předevčírem mě vezli s čerstvě zlomenou rukou na úrazovku, bylo pozdě večer a vidím, že měsíc je vykouslej nějak divně, že to nemůže být úplněk, který odchází, ale bude to nejspíš zatmění. Tak to bylo krásné. Klidně by se kolem toho dalo něco napsat,“ uvažuje Nikl. A rozvíjí myšlenku dál: „Předtím jsem v tom nádherném slunečném dni jel na elektrokole a spadl z něj. Byl to okamžik zatmění, kdy na kráse narazíte na nějaký zoubek. V člověku se něco zlomí, a nemusí to být kost, a on se zastaví. To je ten moment, kdy dáváte všechny plány pryč, měníte perspektivu příštích dnů. Je to takové nakousnutí ideálního měsíce.“

Celý rozhovor s Petrem Niklem, kde prozradí třeba to, jak zasáhla pro změnu zlomená noha do výsledné podoby Jino tajů opic, si poslechněte zde.

Petr Nikl
autor: Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.