Radio Ivo: Indián duší

29. srpen 2020
Radio Ivo na Radiu Wave

Podnikatelské drama je oblíbený subžánr Romany Bohunské. Ráda jej navíc halí do hávu melodramatu s, jemně řečeno, „zvláštními prvky“. A dalším oblíbeným kořením jsou jí společensko-politická tabu a stereotypy. Nikoli však jejich bourání, ale pouze „kořenění“ textu. Dnes poprvé dáváme kompletní prostor průvodního slova samotné autorce, aby vám osvětlila své pohnutky, které ji vedly k vytvoření (nejen) této nové hry, natočené v brněnském Kabinetu Múz. Tímto jí předáváme slovo:

„Vážení a milí věrní posluchači, kteří trávíte celá léta s mým dílem. Ale samozřejmě i ti, kteří jste o ně pouze zavadili, nebo vás dokonce přimělo k rozhořčení a několikrát i ke stížnosti. (Nebojte, všechny je poctivě čtu!)

To, že se mi v den mých pětačtyřicátých narozenin, které slavím každoročně v nechvalně proslulý srpnový den spolu s výročím okupace Československa v roce 1968, dostalo možnosti vás oslovit jinak než samotným dílem, mě skutečně potěšilo. A jdeme na to.

Ani nevíte, jak krásně jsem se měla letos u dědečka. V Liberci to i v létě voní trochu podzimem a jarem zároveň. Ani projížďku lesní tramvají do Jablonce jsem nemohla vynechat. A samozřejmě dědovo vyprávění. Povídal mi, jak se cítí ve svých letech, o svých dětech, ale samozřejmě i o Sudetech.

Válečné a poválečné vzpomínky, prodchnuté příběhy tatínka a maminky, se posléze mísily s útržky z jiných částí dědova života a příčinou ne zcela dobré kondice jeho mysli vznikal zajímavý motivický pelmel. Řekla jsem si „tohle je šance“ a rozhodla se vše zachytit.

Bylo toho nakonec ovšem tolik, že se to rozhodně nevešlo do jedné hry. A vzhledem k tomu, že jsem známa tím, že píši několik her paralelně, tak jsem postupně mnoho těchto motivů rozhazovala tu do jednoho, tu do druhého rozpracovaného textu.

V následujících měsících tedy budete mít možnost skládat si postupně dědovo puzzle vložené do různých krabic s různými přebaly. Proto jak v srpnové hře, tak v zářijové uslyšíte ozvuky leteckých zkušeností mého (ve skutečnosti nevlastního, jak jsem se z vyprávění dozvěděla) prarodiče či ohlasy poválečných zkušeností, záchvěvy holocaustu i prostých lidských příběhů. Část dobových reálií jsem logicky musela transponovat do současnosti či nedávné minulosti, abych udržela v napětí i mladší ročníky.

A to je vlastně celé tajemství mé tvorby. Nyní o mně víte zase o něco víc. Možná, že při dalších narozeninách poodkryji ještě další zákoutí. V listopadu navíc slavím svátek. A jeden neoficiální slavím i 14. září, neboť mým osobním duchovním „křestním“ jménem, které jsem si nedávno zvolila v rámci soustředění ženských kruhů, je Radka.

S pozdravem

Vaše Romana Bohunská

Radio Ivo je přenesení rozhlasové hry na divadelní prkna a zpět do rozhlasu bez jakékoli transformace, pouze s možností vidět její vznik bez přípravy. Výrazová civilnost a zvukový realismus v pozvolném tempu performerů Petra Marka, Johany Ožvold, Mariana Moštíka a jejich hostů – tento podzim to budou Aňa Geislerová, Ventolin a Marek Daniel. Záznam nové rozhlasové hry vysíláme vždy poslední sobotu v měsíci od 20:00. Premiérové díly Radia Ivo slýcháte na Radiu Wave každou poslední sobotu v měsíci od 20 hodin, všechny si je můžete pustit na wave.cz/radioivo nebo se přihlaste k odběru na wave.cz/podcasty.

Přijďte na natáčení další improvizované hry Radia Ivo 6. 10. 2020 s hostem Aňou Geislerovou! Začneme od 19 hodin ve Studiu 1 Českého rozhlasu na Vinohradské 12 v Praze. Vstup je zdarma a bez rezervací, kapacita studia je ale omezená. Tak dorazte včas!

autor: Radio Ivo
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.