Radio Ivo: Letecký den

28. duben 2018
Radio Ivo na Radiu Wave

Po drobném incidentu s přepolitizovaným obsahem minulé hry „Tři neschopní“ se vedení Českého rozhlasu domluvilo s manželi Tierai na určitých pravidlech a Romana Bohunská sama navrhla, že příští díl, který se k vám právě dostává, bude spíše oddychovější a politicky víceméně únikový. Proto se můžete těšit na příběh z leteckého dne poblíž Prostějova, během nějž se po letech setká trojice, která spolu kdysi zažila zvláštní situaci během teambuildingu v Africe.

Postavy jsou víceméně mírumilovné, dokonce i oblíbený původce zla Vesecký se tentokrát objevuje v přátelské formě, a to dokonce v jedné z hlavních rolí a obdařen křestním jménem Pavel. Irena „Ivana“ Velická s ním komunikuje jako rovná s rovným a lehce záhadný Milan se také umí se všemi dohodnout. Memoriál zesnulého manžela na podporu letního tábora dětí bývalých pilotů sportovních letadel tedy může začít.

Ovšem ani takto bezkonfliktní dramaturgické nastavení se neobešlo bez komplikací kolem realizace hry samotné. Zřejmě si i laik dokáže všimnout, že plánovaná cesta Ireny a Milana do Prostějova skončí víceméně nečekaně pouhým nasednutím do auta. Bohužel prostějovská epizoda přece jen obsahovala několik politicky vyhrocených motivů, a tak po společné dohodě byla celá vystřižena. A myslíme, že je to dobře. Naopak, motiv rasismu v africké epizodě zůstal. A tam si myslíme, že je jeho místo. Druhou komplikací je stížnost bosenské ambasády na používání bosenského lehce vulgárního výrazu „pišora“ v minulé hře „Tři neschopní“ jakožto výrazu pro lahodnou islámskou pochoutku. Omluva manželů Tierai již proběhla na konzulátní úrovni. Bohužel, nebyla to poslední stížnost: Českému rozhlasu se ozval Ing. Leoš Vesecký s tím, že zvažuje žalobu pro poškozování dobrého jména v celkem 43 hrách Romany Bohunské. Pokusíme se opět o mimosoudní dohodu a budeme vás informovat o dalším vývoji.

A nyní už si užijte podzimní náladu leteckého dne na krásné Hané.

autor: Radio Ivo
Spustit audio