Radio Ivo: Brzo budem ex

24. listopad 2018
Radio Ivo na Radiu Wave

A máme to tady! Romana Bohunská se rozvádí! Podrobnosti zatím nejsou zcela známy, pouze na svém facebookovém profilu zaznamenali fanoušci Romanina díla větu „DOST BYLO DOMÁCÍHO NÁSILÍ! (NEVYŽÁDANÉHO)“. Proto se nelze divit, že hru, kterou se právě chystáte poslechnout, dopsala Romana již bez pomoci svého manžela Lahore Tieraie, jenž zůstal pouze autorem motivu samozvané domobrany.

Nutno podotknout, že jejich šťastné manželství netrvalo příliš dlouho, šlo bez jednoho měsíce o pouhý rok. Čili prosincové první výročí svatby již oslaví manželé Tierai jako protistrany v soudním sporu. Je proto příznačné, že se rozvodové téma dostalo i do nového Romanina opusu. A málokomu unikne, že obvyklé putující jméno zloducha „Vesecký“ nyní obdržela přímo postava manžela hlavní hrdinky Boženy. A aby autobiografických prvků nebylo málo, objevuje se i motiv antidepresiv, výkalů a království hub.

Samotné zlo je ovšem tentokrát v příběhu dokonce trojjediné a pokaždé má mužskou podobu: vedle Marka Veseckého je tu ing. Marek Tomáš, představující se někdy jako Zbyněk Holoubek, jenž zastoupí cestu rozvádějícímu se páru poměrně neomaleným způsobem – manipulací s manželovým vakem. Personifikací skutečně mužného nebezpečí a divoké síly je pak postava medvěda. Nebyla by to ale Romana, aby všechny postavy nedostaly i ambivalentnější rysy a abychom si k nim nenašli cestu drobných sympatií. Dokonce i manželé ve při spolu dokážou jednat občas i s nadhledem nad těžkou situací. Podobně jako to dokáže právě Romana Bohunská, když název nové hry pojednala jako rýmovaný dovětek ke své hře z října minulého roku NĚCO VÍC NEŽ SEX.

Nezbývá nám tedy než popřát Romaně mnoho štěstí v jejím rozvodovém řízení a jejímu statutárnímu manželovi Lahore Tieraiovi spravedlivého a rozumného soudce, který dokáže vzít jeho původ a extrémní náboženské přesvědčení, v němž vyrůstal, jako polehčující okolnost.

autoři: Petr Marek , Johana Ožvold , Marian Moštík
Spustit audio