Radio Ivo: Trans-Gas-Manželé

2. únor 2018
Radio Ivo na Radiu Wave

Předem tohoto obvyklého anotačního textu bychom s potěšením rádi oznámili jednu příjemnou novinku: Romana Bohunská se koncem roku vdala. Blahopřejeme jí i jejímu manželovi, panu Lahore Tierai, pákistánskému aktivistovi, žijícímu od loňského podzimu v Čechách.

Jistě jste si samozřejmě všimli, že do obvyklých melodramatických zápletek Romaniných her začala postupně prosakovat i jemně politická témata. Romaně tehdy nabídla dramaturgickou spolupráci Petra Zavadilová z Českého rozhlasu, Centra žurnalistiky. Vypadá to, že v této trojici budeme možná svědky nových úhlů pohledu na život v naší zemi i v zahraničí. Romana ale zároveň stále zůstává Romanou. Ponechala si i své původní příjmení a používá je nyní již jako umělecké jméno. Navíc díky novému způsobu financování původní dramatické tvorby v rámci restrukturalizace v Českém rozhlasu se nyní mohou manželé Tierai podílet už oficiálně na autorství Romaniných příběhů.

V novém díle příhod tří autorčiných oblíbených lidských typů jsme svědky zatím nesmělého oťukávání politického terénu, a to spíš na rovině metafor. Jezdecké sedlo s monogramem TGM, který se ale záhy stane zkratkou nově vznikající, brzy snad nadnárodní, energetické společnosti, je jen jedním z příkladů. Alegorický přístup k vyprávění ale můžete najít vlastně v celém příběhu, který nemusíte nutně číst jako příběh lidí, ale je možné o něm uvažovat jako o hře ideí: Martin, člen horse-management týmu, nemusí být tudíž čten pouze jako „ten, který přijíždí na koni“, ale může to být třeba i „ten Martin na bílém koni“, čili „zima“.

Stejně tak Vendula, která „podepíše leccos“, může být čtena jako „Charta“, nebo ale taky i „Anticharta“. Ambivalence postav jde tak daleko, že lidský „kanec“ Vesecký (ano, čtete správně: poprvé v historii Romaniných her přichází na scénu mnohokrát zmiňovaný šéf řady podniků a viník nesčetných finančních machinací!) může představovat ve skutečnosti opravdové zvíře a naopak reálný „kaneček“ se může alegoricky stát samotným Veseckým – neboli symbolem lidské „svině“. A ta se může zase v metafoře proměnit třeba v manžela Romany, jenž se (již v reálném životě) pokouší o zviditelnění problémů politicky znevýhodněných azylantů, kteří ne vlastní vinou doplácejí na to, že uprchlická tematika se zrovna exponuje na příkladu jiných zemí, než je ta jejich.

autor: Radio Ivo
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.