Radio Ivo: Záhada rodu Bujabézů

25. listopad 2017
Radio Ivo na Radiu Wave

Starostka Černopákovic Mgr. Levinská-Polívková je přímým potomkem staré francouzské šlechtické rodiny. Ves by ráda žila z cestovního ruchu a využila k tomu právě zámeček rodu Bujabézů. Nějak se to ale nedaří.

Nejspíše nebylo výběrové řízení na správce objektu nastaveno dostatečně, nebo prostě měly pravdu hlasy, že by zámeček měl spravovat spíš kulturní odbor města. To se Městský úřad snažil překlenout vytvořením funkce koncipientky a tajemnice správce. Mladá Bc. Milena Setáži se toho chopila před lety s vervou (nejprve jako stážistka), dokonce až s nebývalým nasazením, které jí zasáhlo i do osobního života, a dokonce i do zdraví. Operace hlasivek na sebe nenechala dlouho čekat. Dnes se Milena vrací, aby spolu s PhDr. Kamilem Novotným, opouštějícím funkci správce, předala úřad Mgr. Gregori Gregorovi.

Po těžké operaci chce mít dívka všechny problémy co nejdříve z krku, ale bohužel, shoda časových náhod a nálady jednotlivých aktérů způsobí ještě daleko větší. O to hůř se vše řeší, když všichni zúčastnění trpí hyperaktivitou, kterou si navíc minimálně jeden z nich správně vykládá nietzscheánsky jako předurčenost k nadřazenosti. Další má dyslexii, kterou si naštěstí nijak blbě nevykládá. To vše nabourá jednoduchou gentlemanskou dohodu, která před lety vznikla v rozporu se zákoníkem práce.

Vše se naštěstí nezamotá víc kvůli nápadné podobě starostky Levinské-Polívkové s podobiznou Marie-Evelyny Bujabézové, na to naštěstí každý hned raději zapomene. Ale přijdou normální lidské vlastnosti, provázející od pradávna muže a ženu. Tedy dva muže a ženu. Navíc zdrobnělý tvar jména Milena už sám o sobě vyzývá k možnosti obvinění „správců v přechodu“ (pracovním) z možného sexuálního obtěžování. A to obzvlášť při sklence toho nejlepšího bílého vína odrůdy Viognier. A to by se na to Štvrtá vlna podívala!

Radio Ivo je přenesení rozhlasové hry na divadelní prkna bez jakékoli transformace. Pouze s možností vidět její vznik. Výrazová civilnost a zvukový realismus v pozvolném tempu. Normální příběhy ze života. Rozpačití performeři podávají vcelku suverénní výkon.

autor: Radio Ivo
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.