Rappeři Edúv Syn a Fvck_Kvlt ve Špíně: Punk je něco, co ti změní život a už se toho nikdy nezbavíš

10. leden 2020

Do první letošní Špíny dorazili dva slovenští rappeři – Edúv Syn a Fvck_Kvlt, kteří sice mají své kořeny pevně spjaté s punkem, před rokem se však rozhodli vydat cestou hypnagogického, temného trapu. Skrze rap se jim lépe obsahově i formálně pracuje s textem a jejich poselství, neveselé vize současné světa i výlety za brány psychiatrie se tak můžou dostat dál a k více lidem, než by tomu bylo u klasické punkové kapely.

Za projektem Edúv Syn stojí Matej, který dříve působil například v kapele Erika je moja, Denis, který vystupuje a především produkuje beaty pod přezdívkou Fvck_Kvlt, mimo jiné hraje na kytaru a zpívá v trnavské punkové kapele Wilderness. K vytváření beatů ho to táhlo někdy od roku 2011, pořádně se to celé rozjelo ale až před nedávnem. Při natáčení klipu ke skladbě Čo s tým hnevom, kde společně probrali rap ze všech stran, poslal Denis Matejovi na ukázku pár beatů, co za poslední dobu vyrobil, aby si je jen tak pro zajímavost poslechl. Matej se toho ovšem chopil po svém a drze si do nich rovnou narapoval vlastní texty.

Ani ne za rok vyšly oběma projektům samostatné nahrávky, za Fvck_Kvltovým albem Kvlt Teachings stojí produkčně i zvukově sám Denis, cituje na něm svou vlastní kapelu i kultovní kapely, jako jsou Thema 11 nebo Sheeva Yoga. Odkazování se k punku je totiž pro oba projekty velmi důležité, punk je totiž něco, co člověku změní život a už v něm navěky zůstane.

Čtěte také

Velkou část beatů vytvořil i pro desku Edova Syna – Karel Gott Je Mŕtvy Keď Hralo Radio. Edúv Syn obecně mnohem více reflektuje a naráží ve svých textech na československou rapovou scénu, diss tracky a sarkastické komentáře ovšem nejsou tím hlavním, co se snaží sdělit. Edúv Syn ani Fvck_Kvlt bez zbytečných vytáček vypichují a jasně adresují současné problémy sužující nejen je samotné, ale i přátele a blízké. Mluví o věcech, se kterými se dost často těžce svěřuje, o duševních nemocech, o nejistotě života v současném světě i o ve společnosti stále přítomném neonacismu. A přes veškerou temnotu a marasmus nepůsobí ani jeden ve výsledku beznadějně. I když jak tvrdí Denis, v současnosti žijeme v depresích a úzkostných stavech. 

Jak vznikla rapová přezdívka Edúv Syn? A má to vůbec něco společného s Edoshem a Ptakz? Dočkáme se obou nahrávek na nějakém fyzickém nosiči? Jakým způsobem si vybírali další rappery na featy na obě desky? Jak Denis objevil Inšpektora Nádej? Jakou roli hraje v jejich tvorbě folklor? A co dělat, když se ztratí veškerá naděje? Poslechněte si celou Špínu s Edovým Synem a Fvck_Kvltem včetně dvou zatím nevydaných skladeb od prvního zmíněného projektu!

Playlist :

FVCK KVLT ft. EDÚV SYN – Depersonal
The United States Of America – Where Is Yesterday
Pisskit – 03
Edúv Syn – Som
Lem – Kvítí
Deine Lakaien – Fight
Edúv Syn feat. Oskar – Prezumpcia Neviny

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.