Rasismus na českých fotbalových stadionech. Přijďte a uslyšíte

26. červen 2020
Tribuna

Hučení, transparenty jako White Lives Matter a vlna urážek třeba na sociálních sítích. Fotbalisté tmavé pleti si v posledních dnech a týdnech vyslechli rasistické výlevy ze strany českých fanoušků. Jak moc rasistickým prostředím je český fotbal?

V českém fotbale to vře. Rasistické urážky se objevily na několika místech. „Hučení v Olomouci, transparent White Lives Matter v kotli Sparty a také hučení na plzeňské černošské hráče právě na Letné,“ vypočítává Martin Vait. „Proti obojímu se dost tvrdě postavil Jean-David Beauguel na sociálních sítích a strhl tím velkou pozornost na tento problém,“ dodává.

Rasistické výlevy zní z tribun, čeští hráči ale na podporu spoluhráčů jednotně nevystoupili. „Na Spartě na děkovačku nepřišli hráči tmavé pleti, ale ostatní hráči bílé pleti zůstávají. Přijde mi zvláštní, že tým v tomto ohledu netáhne za jedno. Bylo by potřeba daleko více reakcí českých hráčů a fotbalistů bílé pleti, aby se proti rasismu vymezili,“ říká Martin.

Plzeňský útočník Jean-David Beauguel.

Podle Vojty Ondráčka ale hráči nejsou jediní, kdo by se měli ozvat. „První, kdo by to měl řešit, je rozhodčí. V Olomouci vůbec nezasáhl. Poté třeba trenér Olomouce Radoslav Látal mluvil o tom, že se jen koncentruje na hru a nic neslyšel. Přitom když vidíte a hlavně slyšíte záznamy, tak musel být opravdu hodně koncentrovaný,“ míní.

Český fotbal si tak prožívá další, rozhodně ale ne první, vlnu rasistických excesů. „Když se mě někdo zeptá, jestli je rasismus na českých stadionech, tak odpovídám, aby se zašel podívat, a uslyší,“ dává Vojta Ondráček jednoduchou radu. „Vypovídá to ale o stavu ve společnosti, není to jen problém fotbalu,“ doplňuje Martin.

Tenisová krize v Zadaru. Znovuzvolení Miroslava Jansty do čela České unie sportu. Jubilejní titul pražských sešívaných a rasistické pokřiky na českých fotbalových stadionech. Poslechněte si nový díl magazínu Tribuna.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.