Rentgen: Co o vás ví vaše čtečka?

1. srpen 2012

V pořade Rentgen jsme zjišťovali, jaká data o svých uživatelích shromažďují elektronické čtečky. A nabídli jsme i další vydání evropské rubriky nEUron – opět věnované evropským fondům.

Podle údajů Association of American Publishers se jen za první čtvrtletí roku 2012 prodalo elektronických knih za víc než 280 milionů dolarů. Pro srovnání: skutečných, papírových knih pro dospělé se prodalo za 230 milionů dolarů. Velcí obchodníci s e-knihami a zařízeními na jejich čtení chtějí využít data, která čtečky shromažďují o svých uživatelích, pro zvýšení svých zisků – podobně, jako se to s podobnými informacemi děje v řadě dalších oblastí. List The Wall Street Journal nedávno na svém webu publikoval článek o tom, co všechno si o nás zvědavé čtečky zjišťují a pamatují. Na toto téma hovořil i Robert Candra s internetovým publicistou Danielem Dočekalem.

nEUron
Zuzana Rejchová se zaměřila na další oblast, ve které významně pomáhají evropské peníze. Z operačního programu Podnikání a inovace Evropské unie totiž každý rok získávají výraznou podporu desítky projektů, které by bez dotace nevznikly.

Nejlépe ohodnocený projekt, který by bez evropských peněz nemohl vzniknout je Malá vodní elektrárna v Železném Brodě. Z operačního programu Podnikání a inovace získal dotaci, která umožnilo přestavit historický objekt na funkční budovu, která přispěla ke zlepšení životního prostředí.

Celá EU momentálně žije londýnskou olympiádou. Proto Ivana Veselková vybrala z archivu sítě Euranet reportáž o Daně Zátopkové, která startovala na předchozích hrách v Londýně 1948. Reportáž připravil německý redaktor Lothar Martin, pro Radio Wave ji přeložila Ivana Veselková.

autoři: Ivana Veselková , Robert Candra , Susana
Spustit audio